Momentul în care un sistem rus de apărare aeriană „Pantsir-S1” este distrus de armata ucraineană (Video). Cel mai probabil a fost utilizat un sistem HIMARS

S.I. Catalin |
Data publicării:

Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac asupra unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Pantsir-S1 care se afla în regiunea Donețk. Un material video cu momentul atacului a fost publicat pe rețelele de socializare. O unitate ucraineană de recunoaștere aeriană care a folosit un UAV Leleka-100 a reușit să detecteze poziţia unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Pantsir-S1 care era camuflat în apropierea unei clădiri din satul Kodema, regiunea Donețk, la sud de orașul Bakhmut.

După detectarea și verificarea țintei, coordonatele acesteia au fost transmise unei unități de artilerie, care a atacat poziția forţelor ruse de ocupaţia și a lovit sistemul rusesc de rachete antiaeriene Pantsir-S1.

În ciuda impactului puternic, imaginile nu arată semne de detonare a muniției, astfel că probabil nu se poate vorbi de o distrugere completă a sistemului rusesc de rachete Pantsir-S1. Cu toate acestea, suflul exploziei, la o distanță de câțiva metri de sistemul rusesc de rachete, a provocat cu siguranţă daune majore acestuia.

Autorii acestui material video nu au specificat tipul de armă care a fost folosită pentru a lovi ținta, dar, având în vedere precizia extrem de mare a primei lovituri și natura pagubelor, se poate presupune că în atac a fost folosită o rachetă de tip GMLRS, cel mai probabil trasă de sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS.

Analiștii OSINT au putut verifica locația exactă a complexului rusesc din satul Kodema, regiunea Donețk. Astfel, poziția unității rusești, care opera sistemul de rachete Pantsir-S1, se afla la 11 kilometri de linia frontului.

În total, până la data de 15 mai 2023, conform grupului de analişti militari Oryx, 15 sisteme de rachete sol-aer Pantsir-S1 au fost pierdute de ocupanții ruși în timpul războiului ruso-ucrainean. Complexul prezentat în videoclipul de mai sus ar trebui să fie al 16-lea înscris pe această listă.

Cu o săptămână în urmă, la 11 mai, armata ucraineană a distrus un alt Pantsir-S1 rusesc la periferia orașului Bakhmut.

Recunoașterea aeriană ucraineană monitorizase de mult timp sistemul rusesc și a comunicat de mai multe ori coordonatele acestuia către sistemele de artilerie ale armatei ucrainene. Apoi, ca urmare a unei operațiuni militare a mai multor unități armate ucrainene, complexul rusesc a fost distrus complet.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel