Modificări importante pentru rezerviștii voluntari. Președintele Iohannis a promulgat legea privind Statutul rezerviștilor voluntari

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Președintele Klaus Iohannis a promulgat azi, prin decret prezidențial, modificări aduse legii Statutului rezerviștilor militari.

Potrivit unui scurt comunicat emis de către Administriația Prezidențială către DefenseRomania, unul din cele patru decrete semnate azi de șeful statului român e reprezentat de modificările legislative aduse Statutului rezerviștilor militari.

Astfel, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul „privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari (PL-x 4/01.02.2021)”.

Amintim că, în ceea ce privește vârsta, cetățenii români care urmează să devină rezerviști voluntari trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55.

În ceea ce privește legea promulgată azi de șeful statului, la începutul lunii aprilie, Senatul României, în calitate de cameră legislativă decizională a Parlamentului României, a adoptat cu unanimitate de voturi proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

Potrivit Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR),  „modificările și completările aduse la această lege, elaborată încă din anul 2015, deveniseră o necesitate evidentă și impuneau efectuarea unui demers legislativ presant de actualizare, care să fie compatibil atât cu noile condiții de apărare națională a României, un rol important în acest sens avându-l forța rezerviștilor militari români, cât și cu angajamentele de participare a Armatei României în misiunile internaționale”.

„Totodată, prin noile prevederi legislative adoptate s-au adus amendamente referitoare la creșterea nivelului de atractivitate al programului de formare și integrare a rezerviștilor voluntari, asigurarea unui cadru optim de organizare și funcționare pentru aceștia în mediul militar românesc și eliminarea anumitor texte cu caracter confuz și chiar excesiv cuprinse în legea inițială”, preciza un comunicat AORR, la începutul lunii trecute.

Cele mai importante amendamente aprobate în legea modificată, potrivit sursei citate, se referă la următoarele aspecte:

- creșterea  indemnizaţiei pentru perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni;

- eliminarea unor obligații privind anunțarea imediată a unității militare la părăsirea localității de domiciliu pentru o perioadă mai mare de 48 de ore,

- restituirea cheltuielilor de recrutare și selecție în cazul renunțării la semnarea angajamentului și prezentarea la unitatea militară pentru actualizarea datelor de evidenţă;

- posibilitatea ca rezerviștii voluntari să poată părăsi țara pentru durate mai mari de 60 de zile;

- opțiunea pentru militarii profesioniști trecuți în rezervă să poată candida pentru posturi în rezerva voluntară fără parcurgerea unor proceduri de selecție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel