Modificare în programul F-16. Toate avioanele vor fi modernizate la următorul standard în România la Aerostar Bacău

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16, România. Sursă: MApN
EXCLUSIV
F-16, România. Sursă: MApN

România deține în prezent 17 aeronave F-16 Fighting Falcon care completează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea. Avioanele sunt achiziționate second hand din Portugalia, dar vor fi modernizate în țară.

Avem așadar o escadrilă completă și plănuim ca până la finalul deceniului să integrăm încă două escadrile de F-16 iar ulterior să facem pasul către aeronave de generația a V-a.

În ceea ce privește avioanele achiziționate, toate cele 17 F-16 cumpărate vin din Portugalia și sunt aeronave second hand. Sunt însă modernizate iar resursa de viață este abia la jumătate. 

Mai mult, în țară, aeronavele noastre vor trece printr-un alt proces amplu de modernizare, unde vor fi aduse la următorul standard. Toate aceste lucrări vor fi efectuate de Aerostar Bacău, unde din companiile de elită ale României în domeniul apărării.

Cei de la Aerostar pe lângă modernizare, asigură și mentenanța avioanelor F-16, după ce în luna august a anului trecut a fost semnat un protocolul de colaborare între Statul Major al Forțelor Aeriene și S.C. Aerostar S.A.. În urma acestui protocol, Aerostar Bacău devine oficial Centru de Mentenanță pentru aeronavele F-16 ale României. 

 

Toate aeronavele F-16 ale României vor fi modernizate la o configurație superioară de către Aerostar Bacău

 

2. Realimenta... (realimentare_f_16_romania_19503600.jpg)

Realimentare F-16, România. Sursă foto: Facebook - Forțele Aeriene Române

Așadar, toate cele 17 aeronave F-16 aduse din Portugalia sunt modernizate de OGMA și au ceeași configurație, respectiv M.5.2R. Ele vor fi aduse la o configurație superioară - M.6.X.

Dacă în primăvară MApN confirma anunțul Forțelor Aeriene Portugheze care precizau că primele două avioane vor fi modernizate de OGMA în Portugalia la Baza Aeriană Monte Real 5, urmând ca celelalte 15 să treacă la următorul standard în țară, lucrurile se pare că s-au mai schimbat.

Potrivit informațiilor noastre confirmate și de surse din cadrul MApN, toate cele 17 avioane vor fi aduse la configurația superioară la Aerostar Bacău de către experții români care au urmat un amplu program de specializare.

Potrivit Forțelor Aeriene Portugheze, modernizarea avioanelor F-16 Fighting Falcon se va desfășura în perioada 2023-2024, dar e posibil ca aceasta să înceapă mai repede în România. Până în prezent nu există informații oficiale cu privire la un orizont de timp exact.

Amintim că în 2013 țara noastră a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Aeronavele sunt second hand, dar modernizate de OGMA. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel