Modernizarea a 150 de avioane F-16 pentru 2 miliarde de dolari: Cum își vor moderniza turcii avioanele de luptă învechite?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia speră că modernizarea cu succes a avioanelor sale F-16 ar putea deschide calea spre piața globală. Compania aerospațială turcă Turkish Aerospace Industries (TAI) a semnat contracte cu Aselsan pentru modernizarea avioanelor de luptă multi-rol F-16 aflate în serviciul Forțelor Aeriene turcești, potrivit Defense News.

Se știe că au fost semnate două contracte în valoare de aproape 2 miliarde de dolari - unul de 1,2 miliarde de dolari și altul de 789,2 milioane de dolari. Detaliile contractelor semnate nu sunt dezvăluite, dar publicația Defense News, citând surse proprii și o persoană din domeniul achizițiilor publice, susține că aceste contracte prevăd modernizarea avioanelor F-16 turcești învechite, începând cu versiunea Block 30.

Administrația Biden a sprijinit dorința Turciei de a cumpăra 40 de noi F-16, precum și kituri de modernizare din SUA. Este o decizie la care unii membri ai Congresului SUA, în special președintele Comisiei pentru relații externe din Senat, Bob Menendez, s-au opus din cauza faptului că Turcia a blocat aderarea Suediei la NATO, a situației sale privind drepturile omului, a relațiilor sale cu Grecia și a altor motive politice.

Nici compania TAI, nici Aselsan nu au dezvăluit detalii despre contractele semnate la 13 iulie. Dar un oficial guvernamental din domeniul achizițiilor publice și surse din cadrul companiilor au declarat pentru Defense News că aceste contracte sunt legate de un program de modernizare a vechilor avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Turce.

După cum s-a menționat, este planificată modernizarea a 150 de avioane de luptă F-16 în total, iar programul de modernizare include instalarea de noi computere de bord, radare, sisteme de avionică, afișaje, sisteme de tip "friend-foe" etc.

Dacă presupunem că cele două contracte acoperă toate aspectele legate de modernizarea aeronavelor și că nu vor fi semnate contracte suplimentare, rezultă că, în linii mari, modernizarea unui avion de vânătoare F-16 îi va costa pe turci 13,3 milioane de dolari, ceea ce, având în vedere prețurile actuale ale aeronavelor și armelor în general, poate fi numit de "buget".

În același timp, programul de modernizare se bazează pe un radar AFAR fabricat în Turcia, care a fost introdus în noiembrie 2022 și care ar trebui să contribuie la creșterea timpului de zbor al aeronavei cu până la 12.000 de ore.

Se știe că vehiculele aeriene fără pilot turcești Akinci vor primi mai întâi noul radar, iar apoi un lot de 36 de avioane de luptă F-16 Block 30. În cele din urmă, și avioanele de luptă turcești TF-X vor fi echipate cu noul radar.

De asemenea, merită menționat aici că, în luna aprilie a acestui an, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de echipamente și servicii către Turcia pentru modernizarea avioanelor de vânătoare F-16 în valoare de 259 de milioane de dolari, care probabil va include sistemul Link 16 - principalul sistem de comunicații instalat pe avioanele NATO care funcționează pentru a recunoaște alte sisteme ca fiind "friend-foe".

Turcia a salutat planurile de modernizare a F-16, remarcând două beneficii principale ale proiectului - în primul rând, este un efort de "echilibrare a superiorității aeriene crescânde a Greciei, dar, de asemenea, este important faptul că, dacă modernizarea are succes și avionul este testat în luptă, "ar putea deschide calea pentru Aselsan și TAI de a pătrunde pe marea piață globală de modernizare a F-16", a precizat șeful agenției TurDef.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel