Un articol din decretul lui Putin lasă loc unei mobilizări mult mai mari. Un milion de rezerviști ruși ar putea fi chemați la arme

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Putin va ordona unui milion de ruși să lupte în Ucraina, potrivit unei clauze secrete.

Numărul planificat de apeluri pentru mobilizare este clasificat, dar ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că intenţionează să cheme 300.000 de persoane. 

Totuși, publicația Novayagazeta, citată și de The Guardian, notează că numărul real al celor care ar urma să fie mobilizați ar putea depăși cu mult cifra de 300 de mii de persoane, avansată de ministrul apărării Serghei Șoigu.

Potrivit analizei publicației ruse, un milion de cetățeni ruși ar putea fi chemați să lupte în războiul din Ucraina , ca parte a acțiunii de mobilizare a lui Vladimir Putin.

 

Buclucașul ”Articol 7”

 

Astfel, decretul președintelui Federației Ruse privind mobilizarea parțială conține o prevedere secretizată, așa-numitul ”Articol 7”, care ar permite Ministerului rus Apărării să mobilizeze un milion de oameni pentru război, a informat o sursă din administrația prezidențială pentru publicația rusă.

Interlocutorul publicației a spus că inițial s-a discutat problema introducerii întregului text al decretului la rubrica „de uz oficial” (informație clasificată n.r.). Ulterior, s-a decis să se ascundă doar punctul al șaptelea, care vorbește tocmai despre numărul celor care ar trebui mobilizați.

„Numărul a fost corectat de mai multe ori, iar până la urmă s-au oprit la un milion”, a precizat interlocutorul publicației.

Pentru a confirma aceste informații, publicația a încercat să contacteze și autoritățile executive, care, de regulă, primesc textele integrale ale decretelor președintelui, în special cele clasificate drept „de uz oficial”.

Potrivit unor surse din mai multe ministere, acestea nu au primit textul integral al decretului și nu se poate vedea prin sistemul interdepartamental de circulație a documentelor.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmytro Peskov, într-un comentariu adresat propagandiștilor ruși ai RIA Novosti, a numit informația că paragraful nr. 7 al decretului se referă la posibilitatea mobilizării a 1 milion de cetățeni care sunt supuși conscripției drept „minciuni”.

 

Mobilizarea - ce schimbări ar putea aduce pe front

 

Unele prevederi ale decretului, scrie Meduza, fac teoretic posibilă îmbunătățirea situației cu recrutarea: vorbim de prelungirea pe termen nedeterminat a contractelor personalului militar activ (inclusiv a celor care au încheiat contracte pe termen scurt pentru Ucraina), precum și interzicerea rezilierii contractelor. Acest lucru ar trebui să stabilizeze dimensiunea forțelor ruse și să oprească fluctuația personalului.

Reversul medaliei este că, mai mult ca sigur, o asemenea măsură va afecta moralul trupelor. Mulți soldați au venit ca voluntari, pentru a câștiga bani, pe o perioadă limitată, iar acum vor trebui să-și pună viața în pericol până la sfârșitul războiului.

Cei nou mobilizați, în marea lor majoritate, nu vor ajunge prea curând pe front. Va dura luni de zile pentru a crea, antrena și coordona formațiuni pregătite pentru lupt

Generalul-maior Dan Grecu spunea la Digi24 că noii recruți nu ar putea ajunge pe front mai devreme de 3-4 luni de la momentul începerii instrucției.

În fine, nu există nicio certitudine că Ministerul Apărării va face față cu succes „măsurilor de mobilizare” necesare pentru ca armata să primească în câteva luni noi formațiuni pregătite de luptă.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel