Moartea lui Navalnîi cimentează frica în Rusia, iar Putin are două griji în minus

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Vineri, 16 februarie, a fost anunțată moartea politicianului Aleksei Navalnîi în colonia corecțională nr. 3 din districtul autonom Yamalo-Nenets. Opozantul rus se pare că a leșinat după o plimbare, iar medicii l-au declarat imediat mort.

Canalul rus Telegram „Baza” scrie că Navalnîi a leșinat în jurul orei unu după-amiaza (ora locală).

Administrația locală a Serviciului Federal pentru Executarea Pedepselor a fost prima care a raportat moartea lui Navalnîi.

„În colonia corecțională nr 3, condamnatul O.O. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, leșinând aproape imediat. Imediat a sosit personalul medical al instituției, a fost chemată de urgență o echipă medicală. Au fost luate toate măsurile de resuscitare necesare, dar fără rezultate. Medicii de urgență au constatat decesul condamnatului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire”, a precizat serviciul penitenciar într-un comunicat.

 

Va influența moartea lui Navalnîi situația din Rusia?

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin - la slujba de Înviere

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmytro Peskov, a declarat că nu are informații despre cauza morții lui Navalnîi. Potrivit acestuia, „medicii trebuie să afle”. Peskov a mai declarat că „Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi”.

Într-o declarație pentru publicația RBC Ucraina, analistul politic și militar Oleksandr Kovalenko a făcut câteva comentarii privind starea de spirit în rândul societății ruse.

Practic, acum Putin are două probleme în minus: a scăpat de omul de de care se temea cel mai mult și a dat încă un exemplu pentru cei care se gândeau că în Rusia poate exista o schimbare de regim. 

Potrivit lui Kovalenko, moartea politicianului rus este puțin probabil să ducă la vreo tulburare în Rusia. Mai mult, el crede că Putin a urmărit să înnăbușe din fașă orice alt act de dizidență.

"Aceasta este o crimă pe care Putin și-a permis-o. Mai mult, mi se pare că aceasta este o execuție demonstrativă. Putin avea nevoie de ea pentru a arăta încă o dată că are o putere nelimitată. Anul trecut i-a ucis în mod demonstrativ pe Evgeni Prigojin și Dmitri Utkin, arătând ce soartă îi așteaptă pe cei care merg cu arma în mână împotriva lui și a anturajului său”, spune Kovalenko.

Reacția Președintelui Comisiei Europene

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că este „profund șocată și întristată de vestea morții lui Navalnîi”.

"Putin nu se teme de nimic altceva decât dezacordul față de propriul său popor. O amintire sumbră a ceea ce sunt Putin și regimul său. Să ne unim în lupta pentru libertatea și siguranța celor care îndrăznesc să se opună autocrației", a scris ea în rețelele de socializare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel