Misterioasa brigadă formată în Suedia: Mii de ucraineni s-au întors pe front cu tancuri Leopard 2A5, mașini de luptă CV90 și obuziere Archer

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mașini de luptă ale infanteriei CV90 din dotarea Suediei. Foto: EDR Magazine
Mașini de luptă ale infanteriei CV90 din dotarea Suediei. Foto: EDR Magazine

O brigadă mecanizată ucraineană pregătită în Suedia s-a întors deja în țară.

”O brigadă ucraineană cu un efectiv cuprins între 3.000 și 5.000 de militari s-a antrenat în Suedia”, potrivit publicației britanice The Times, citată pe 17 mai de ziarul suedez Expressen.

Forțele armate suedeze nu au vrut să confirme sau să infirme pregătirea.

 

Suedia livrează Ucrainei tancuri Leopard 2A5, mașini de luptă CV90 și obuziere Archer

 

2. Stridsvagn... (stridsvagn-122-versiunea-suedeza-leopard-2a5_08375300.jpg)

Stridsvagn-122 (versiunea suedeză Leopard 2A5), foto: U.S. Army

Personalul militar ucrainean care, a fost pregătit de reprezentanți ai Forțelor Armate suedeze, s-a întors în Ucraina în prima jumătate a lunii mai și urmează să ia parte la contraofensivă, mai precizează Expressen.

Informația a mai fost confirmată, și de o altă sursă cu mare audiență care, miercuri seara, a fost în contact cu trimisul în Ucraina al Televiziunii publice suedeze (SVT), Bengt Norborg. 

Militarii ucraineni au fost instruiți pe tancul Stridsvagn-122 (versiunea suedeză Leopard 2A5), mașină de luptă a infanteriei CV90 (Stridsfordon 90) și obuzierul autopropulsat Archer (calibru 155 mm), au mai precizat publicațiile suedeze.

Suedia a anunțat, în februarie, că va trimite Ucrainei 10 tancuri Stridsvagn-122 și sisteme antiaeriene Hawk și Iris-T. În ianuarie, autoritățile de la Stockholm au precizat că vor furniza Ucrainei 50 de blindate CV90 (armament principal un tun automat calibru 35 mm) și 12 obuziere autopropulsate Archer.

 

Misterioasa brigadă din Suedia: Nu e clar dacă brigada ucraineană pregătită în Suedia face parte din cele anunțate de NATO

 

2. Obuzier su... (archer_14375800.png)

Obuzier suedez autopropulsat Archer, montat pe un camion MAN 8x8. Sursă foto: Bae Systems

Pe 27 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „în total, am antrenat și echipat peste nouă brigăzi blindate ucrainene noi”, adăugând că  au fost deja livrate Ucrainei peste 98% dintre vehiculele de luptă promise ceea ce înseamnă ”peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și alte echipamente, inclusiv cantități mari de muniție”.

Sursele nu au precizat dacă brigada pregătită de Forțele Armate suedeze face parte din cele anunțate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar potrivit informațiilor pe care le dețin, această marea unitate mecanizată ar putea deveni una dintre cele mai puternice din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel