Misiune imposibilă? Armenia a pregătit o strategie pentru a scăpa de bazele militare rusești de pe teritoriul ei

Nicoale Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Guvernul armean are în vedere adoptarea unei noi constituții în baza căreia Armenia să fie declarată stat neutru, în care forțele străine nu ar mai putea avea baze militare permanente. Prin acest demers Erevanul ar urmări să scape de prezența bazelor rusești din țară.

Potrivit site-ului de știri Hraparak, posibila legislație vine după ce anul trecut Azerbaidjanul a preluat controlul regiunii Nagorno-Karabah din Armenia, în pofida prezenței trupelor ruse de menținere a păcii.

Ziarul a relatat că o delegație armeană a efectuat o vizită tensionată în Iran pe 14 februarie, când Teheranul și-a exprimat nemulțumirea față de îndepărtarea Erevanului de Moscova și orientarea sa către Occident.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a propus construirea unei baze iraniene în provincia Syunik, sudul Armeniei, dacă Erevanul intenționează serios să îndepărteze forțele ruse din țară.

Armenia, fostă republică sovietică din Caucaz cu o populație de trei milioane de locuitori, depinde de protecția militară și economică a Rusiei. Tocmai de aceea a existat o mare dezamăgire după înfrângerea în fața Azerbaidjanului, Moscova fiind considerată în prezent un aliat nesigur. 

Armenia găzduiește o bază militară rusă și un val de imigranți ruși care au părăsit Federația Rusă în urmă cu un an pentru a scăpa de războiul din Ucraina și conscripția militară.

Astăzi, un număr tot mai mare de armeni solicită căutarea unor noi parteneri în străinătate pentru a face față presiunilor din Azerbaidjan, cu care Erevanul a purtat două războaie, dintre care al doilea s-a încheiat în 2020 cu o înfrângere militară a Armeniei.

În cadrul unui acord de încetare a focului convenit sub auspiciile Moscovei, Armenia a fost nevoită să cedeze teritorii Azerbaidjanului, iar Moscova a desfășurat forțe de menținere a păcii, care sunt acuzate astăzi de inacțiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel