Misiune anticorupţie, "sistem de teroare". Acuzaţii dure de la tribuna ONU

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
ONU
ONU

O misiune anticorupţie sprijinită de ONU în Guatemala este "o ameninţare la adresa păcii" în ţară, a acuzat marţi preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, în faţa Adunării Generale a organismului mondial, relatează miercuri dpa. 

Astfel, a adăugat el, mandatul Comisiei Internaţionale Împotriva Impunităţii în Guatemala (CICIG) nu va fi extins după 2019, a precizat preşedintele în faţa Adunării Generale a ONU. CICIG a creat un "sistem de teroare", a notat el. CICIG a fost creat ca un organism independent pentru a sprijini biroul procurorului public în 2006, după un acord între ONU şi Guatemala, care avea nevoie de ajutor în combaterea corupţiei. 

În 2015, această agenţie a contribuit la forţarea demisiei preşedintelui Otto Perez Molina, după ce a descoperit o reţea criminală care avea legătură cu autorităţile stat. Acest fapt a pregătit calea pentru alegerea lui Morales. Dar de atunci, preşedintele şi misiunea sprijinită de ONU au intrat în conflict. Mai înainte în acest an, directorul CICIG Ivan Velasquez şi biroul procurorului public au cerut ridicarea imunităţii lui Morales pentru a putea fi urmărit penal în speţa unei presupuse finanţări ilegale a campaniei. 

"Sursa finanţării programului, necunoscută"

CICIG a susţinut că sursa finanţării campaniei pentru alegerea lui Morales reprezentând circa 600.000 de dolari nu este cunoscută. De atunci, Morales a răspuns încercând să interzică prezenţa în ţară a lui Velasquez. Luna aceasta, Curtea supremă a ţării a anulat acest ordin. 

Luni, Velasquez şi procurorul general al Guatemalei, Thelma Aldana, au fost desemnaţi câştigători ai premiului supranumit 'Nobelul alternativ', oferit de Right Livelihood Award Foundation, cu sediul la Stockholm. Fundaţia i-a răsplătit pe cei doi pentru ''munca inovatoare în ce priveşte demascarea abuzului de putere şi aducerea în instanţă a corupţiei'' din această ţară din America Centrală, considerată una din cele mai corupte din lume. Dar Morales afirmă că Velasquez se amestecă în treburile interne, creând instabilitate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel