Mircea Geoană: Obiectivul NATO este ca actuala criză sanitară să nu devină o criză de securitate

Eduard Pascu |
Data publicării:

Sarcina principală a NATO în timpul pandemiei este să se asigure că actuala criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19 nu se va transforma într-o criză de securitate, a declarat marţi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-o intervenţie la conferinţa ''Pregătirea NATO şi a Aliaţilor pentru provocările viitoare'' ("Preparing NATO and the Allies for the Future Challenges"), organizată de Bulgaria, relatează agenţia BTA.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să fie pregătită pentru un viitor incert şi, din acest motiv, secretarul general Jens Stoltenberg a lansat iniţiativa NATO 2030, menită să contureze modul în care Alianţa va răspunde provocărilor viitoare, a explicat Geoană în intervenţia sa.

El a mulţumit Sofiei pentru leadership-ul său şi eforturile în regiunea Mării Negre, menţionând contribuţia Bulgariei la misiunile în Afganistan, Kosovo şi Irak. Bulgaria este parte integrantă a misiunii de poliţie aeriană şi investiţiile sale pentru noile avioane de luptă F-16 îi vor spori considerabil capabilităţile, a mai afirmat Mircea Geoană.

Potrivit ministrului adjunct bulgar al Apărării, Atanas Zaprianov, în prezent provocările sunt mult mai numeroase, mai imprevizibile şi mai complexe ca oricând înainte în istoria NATO, fiind deopotrivă convenţionale şi neconvenţionale, în timp ce ameninţările militare şi nemilitare se suprapun şi adesea interacţionează.

''Asistăm la o schimbare majoră în fiecare definiţie a securităţii. Pandemia în desfăşurare şi implicaţiile sale economice şi financiare vor avea evident un impact sporit asupra stilului nostru de viaţă şi funcţionării sistemelor noastre de apărare'', a subliniat oficialul bulgar, transmite Agerpres.

''Putem vedea că Rusia îşi sporeşte prezenţa militară în imediata vecinătate a frontierelor noastre, contribuind la o deteriorare considerabilă a mediului de securitate în regiunea Mării Negre'', a mai remarcat vice-ministrul Atanas Zaprianov în intervenţia sa la acest forum online.

Citește și: Criza rachetelor S-400. Mircea Geoană: Pentru NATO este important să păstreze integritatea sistemelor de apărare colectivă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel