Mircea Geoană: NATO va sprijini în continuare Republica Moldova prin consolidarea capacităților de apărare și securitate

S.I. Catalin |
Data publicării:

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Gheorghe Leucă, a avut, pe 3 februarie, o întrevedere cu secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană. Întâlnirea a avut loc în contextul unei reuniuni a Comitetului Reprezentanților Permanenți adjuncți pe lângă NATO, la Bruxelles, în cadrul căreia au fost organizate consultări politice.

La întrevederea cu Secretarul General adjunct al NATO, Gheorghe Leucă a reiterat interesul autorităților de la Chișinău pentru continuarea dialogului politic și cooperării practice cu Alianța Nord-Atlantică. El a subliniat angajamentul pentru implementarea Pachetului de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale R.Moldova, realizarea proiectelor în cadrul Programului Știință pentru Pace și Securitate, promovarea eforturilor de diplomație publică și cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității, potrivit Radio Chișinău.

La rândul său, oficialul NATO a reconfirmat sprijinul Alianței pentru parteneriatul cu R.Moldova, fiind subliniată susținerea organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și respectul pentru statutul de neutralitate a țării, potrivit unui comunicat al MAEIE. Mircea Geoană a apreciat contribuția R.Moldova la consolidarea securității regionale prin participarea la operațiunea de menținere a păcii KFOR si a exprimat disponibilitatea Alianței de a sprijini în continuare Republica Moldova prin asistența necesară, în conformitate cu solicitările autorităților de la Chișinău și expertiza Alianței.

Gheorghe Leucă a prezentat, în cadrul consultărilor publice din cadrul reuniunii, date despre implementarea Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2017-2019 și a informat despre prioritățile autorităților de la Chișinău în cooperarea cu NATO în contextul IPAP pentru perioada 2020-2022.

„Oficialul a mulțumit statelor membre NATO pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în procesul de reformare a sectorului de securitate și apărare, inclusiv prin aprobarea unui Pachet de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare, oferirea programelor de instruire pentru experții naționali, contribuția la consolidarea capacităților instituționale, implementarea proiectelor în domenii precum: cooperarea științifică, securitatea ecologică, combaterea amenințărilor cibernetice, telemedicina, medicina militară, etc. De asemenea, secretarul de stat Gheorghe Leuca a ținut să sublinieze interesul autorităților moldovenești de a utiliza plenar cadrul de cooperare oferit de mecanismul Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru stabilirea domeniilor prioritare de interacțiune cu Alianța pe perioada 2020-2022", se arată în comunicat.

Agenda secretarului de stat a mai inclus întrevederi cu adjuncții Secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, Antonio Missiroli, și diplomație publică, Tacan Ildem, în cadrul cărora a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea priorităților pe agenda R.Moldova-NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel