Mirage 2000, posibil „candidat” pentru Ucraina. Franța lasă o ușă deschisă, dar numește prioritățile pentru Ucraina. Avioanele nu sunt pe listă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mirage 2000 / Flickr, Olivier CABARET
Mirage 2000 / Flickr, Olivier CABARET

Ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sebastien Lecornu, a recunoscut că sunt în desfășurare negocieri relevante cu Kievul.

Subiectul furnizării de avioane pentru Ucraina este unul extrem de delicat. Într-un final, totul se rezumă la evaluarea cost-beneficii, iar occidentalii sunt de părere că sumele uriașe care ar trebui puse în mișcare pentru transferul avioanelor pot fi utilizate cu rezultate mult mai bune dacă s-ar transfera către armata ucraineană echipamente precum sisteme de artilerie sau echipamente antiaeriene.

Totuși, potrivit canalului media Bfmtv, în cadrul unor audieri în Senat, parlamentarii francezi l-au întrebat pe ministrul Sebastien Lecornu dacă intenționează să transfere 12 avioane Mirage 2000-C, scoase din serviciu și depozitate în vara anului 2022.

De asemenea, senatorii au fost interesați dacă Forțele Aeriene Franceze sunt pregătite să antreneze piloți ucraineni la Varșovia.

 

Muniția - prioritate absolută 

 

Ministrul nu a confirmat nici expedierea avioanelor, nici informațiile privind pregătirea piloților. „Președintele Republicii a spus-o deja, nu există niciun tabu (în privința expedierii de avioane către Ucraina n.r.)”, a răspuns el.

Totuși, în opinia ministrului Lecornu, acum problema principală este expedierea urgentă de muniție. „Avem nevoie urgentă de obuze. Rezistența ucrainenilor depinde de muniție”, a spus acesta.

Pe de altă parte, el a recunoscut „că sunt în desfășurare negocieri cu ucrainenii privind avioanele și formarea piloților”.

 

Mirage 2000 este retras treptat din dotarea Forțelor Aeriene franceze

Mirage-2000-5F / Flickr, Alan Wilson

Forțele Aeriene Franceze dispun de 195 de avioane de luptă (96 Rafale și 99 Mirage 2000 seria 5, C și D). Marina are 40 de avioane.

Ca parte a strategiei „all Rafale”, care are ca scop modernizarea flotei de avioane de luptă și standardizarea acesteia pentru a simplifica întreținerea și logistica, Mirage-urile sunt retrase treptat din exploatare.

Potrivit experților intervievați de notează publicația franceză, doar aproximativ 12 aeronave Mirage 2000-C, care au fost retrase, ar mai avea potențial să fie retehnologizate și readuse în exploatare.

 

***

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki declara săptămânile trecute că Polonia poate preda Ucrainei avioanele sale de luptă F-16, dar doar în coordonare cu NATO.

De asemenea, Țările de Jos și-au anunțat disponibilitatea de a furniza Ucrainei avioanele de luptă F-16.

La sfârșitul lunii ianuarie, media poloneză relata că Varșovia a furnizat Ucrainei o „oarecare cantitate” de MiG-29 sub forma unor piese de schimb.

Anterior, Politico a raportat că țările europene discută despre furnizarea de avioane de luptă Ucrainei după decizia de a preda tancuri, dar unele țări NATO se tem de o posibilă escaladare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel