Ministrul ucrainean al Apărării rămâne în funcție... deocamdată. Ce l-a salvat pe Reznikov de o demitere așteptată de toată lumea

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Oleksii Reznikov (dreapta) și Valeri Zalujnîi, Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei
Foto: Oleksii Reznikov (dreapta) și Valeri Zalujnîi, Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit marți parlamentului pentru aprobarea candidaților propuși pentru posturile din Executiv și a făcut apel la unitate, în contextul ”zvonurilor și unor pseudoinformații”.

De câteva zile, informațiile apărute în presa ucraineană îl dădeau pe ministrul apărării Oleksii Reznikov ca și demis în urma scandalului de corupție care a cuprins structurile din subordinea sa.

În weekend, Ukrainska Pravda, care cita surse ”anonime bine informate”, anunța debarcarea lui Reznikov, informație susținută ulterior și de șeful partidului prezidențial ”Servitorul Poporului”, David Arahamia.

Foto: Oleksii Reznikov

Trebuie spus că ce s-a întâmplat în aceste zile, pe subiectul demiterii lui Reznikov, este unul dintre puținele cazuri când informațiile apărute în UPravda nu se confirmă, de obicei publicația fiind folosită pe post de trambulină informațională pentru schimbările pregătite de echipa președintelui.

 

Ce l-a salvat pe Reznikov de o demitere

 

Sursele publicațiilor ucrainene spun că în noaptea de 5 spre 6 februarie, discuțiile din Biroul Președintelui s-au prelungit, fiind intens discutată acolo soarta ministrului Apărării Oleksii Reznikov.

Pe agendă mai erau și numirile pentru șefia Internelor și a Serviciului de Securitate al Ucrainei, dar acolo lucrurile au fost clare - interimarii fiind confirmați pe poziții: Ihor Klymenko a venit la conducerea Ministerului Afacerilor Interne și șeful interimar al SBU, Vasil Maliuk, a fost confirmat pe poziție.

Problema cu Reznikov a fost una de reputație/autoritate în cadrul ministerului pe care îl conduce, oficialul nefiind suspectat, cel puțin până în acest moment, ca având vreo implicare în scandalurile de corupție. Însă trei dintre subalternii lui Reznikov - doi dintre adjuncții săi și directorul unuia dintre departamente - sunt investigați privind fapte de corupție.

Totuși, două argumente au cântărit decisiv în menținerea în funcție a lui Oleksii Reznikov.

Primul motiv este profilul pozitiv pe care ministrul (și implicit Ucraina) îl căpătase în rândul aliaților occidentali, mai ales în contextul rezultatelor pozitive obținute în formatele Ramstein.

Ramstein, octombrie 2022

Avocat de profesie, Reznikov s-a dovedit a fi un negociator excelent. „Are propriile experiențe în ceea ce privește interacțiunea cu aliații”, a explicat, pentru NV, unul dintre reprezentanții echipei prezidențiale.

Un alt motiv serios pentru păstrarea lui Reznikov este ofensiva rusă, așteptată în viitorul apropiat. 

Deja în dimineața de 6 februarie, Zelenski era hotărât să amâne demiterea. Se pare că Administrația Prezidențială îl va menține pe Reznikov la conducerea ministerului apărării până la sfârșitul lui februarie, dar lucrurile se pot schimba de la o zi la alta.

 

Cine ar putea fi următorul ministru

 

Kirillo Budanov

Pe 5 februarie, când a făcut anunțul privind demiterea actualului ministru al apărării, șeful partidului prezidențial, David Arahamia a explicat că generalul-maior Kirillo Budanov, șeful Direcției de informații a Armatei, va conduce Ministerul Apărării, ”ceea ce este absolut logic pentru vreme de război”.

În vârstă de 37 de ani, șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării, a devenit una dintre cele mai populare și influente forțe de securitate din Ucraina.

Cu toate acestea, Budanov ar fi refuzat să părăsească GUR întrucât postul de ministru poate fi ocupat doar de un civil. În acest caz, Budanov va trebui să renunțe la gradul de general-maior, potrivit media ucraineană.

Odată cu plecarea lui Budanov de la conducerea GUR s-ar crea o problemă în cadrul serviciului de informații al armatei care duce lipsă de personaje cu adevărat capabile să schimbe lucrurile în direcția desprinderii totale de serviciile rusești.

Totodată, analiștii ucraineni anticipează că o numire a lui Budanov la conducerea ministerului apărării ar putea genera o competiție nesănătoasă între acesta și șeful Forțelor armate Valeri Zlujnîi, iar un astfel de risc ar trebui evitat.

”Există deja o anumită competiție între Zalujnîi și Budanov în spațiul media”, crede un politolog ucrainean. ”Nu concurează între ei în mod conștient. Dar echipele lor pot face asta”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel