Ministrul spaniol al Apărării a confirmat intenția Madridului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Tancuri Leopard 2 spaniole. Foto: Ministerul Apărării de la Madrid
Tancuri Leopard 2 spaniole. Foto: Ministerul Apărării de la Madrid

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, după ce Germania a fost de acord că statele care deţin tancuri de provenienţa germană să le poate oferi forţelor armate ucrainene.

 

Margarita Robles a declarat pentru agenția de presă EFE că Madridul va acționa în coordonare cu aliații săi occidentali pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei ruse.

"Spania este pregătită să colaboreze cu aliații săi pentru a face tot ceea ce este necesar, inclusiv trimiterea de Leopard 2, instruire pentru utilizarea acestor tancuri, precum și ajutorul pentru întreținerea și mentenanța lor", a spus oficialul spaniol.

Robles și-a exprimat, de asemenea, speranța că propunerea de a trimite tancurile nu va trebui să fie supusă la vot în parlament, deoarece ar fi în conformitate cu angajamentele internaționale ale Spaniei față de UE și NATO. În același timp, partenerii de coaliție, partidele Podemos și ERC, critică ideea furnizării de tancuri și susțin că vor vota împotriva acesteia dacă va fi necesar.

Spania are 108 tancuri 2A4, potrivit lui Felix Arteaga, cercetător în domeniul securității și apărării la think tank-ul Elcano. 2A4 este o versiune mai veche a tancului german Leopard 2.

Potrivit lui Arteaga, aproximativ jumătate din tancurile spaniole se află în enclavele nord-africane Ceuta și Melilla, în timp ce 53 de tancuri sunt la naftalină la o bază militară din Zaragoza și trebuie recondiționate.

O sursă care are cunoștință despre acest subiect a declarat pentru Reuters că Spania a evaluat deja necesitatea unor reparații majore în ceea ce priveşte aceste tancuri. Germania și Ucraina au convenit asupra costurilor, care vor fi plătite dintr-un fond special, și că tancurile ar putea fi repuse în funcțiune în termen de două luni.

Unele dintre aceste tancuri sunt într-o stare tehnică proastă, deoarece au fost folosite pentru piese de schimb, a adăugat sursa.

Potrivit sursei, tancurile vor fi transportate pe cale terestră prin Europa pe camioane cu platformă, ceea ce va dura aproximativ o săptămână.

La sfârșitul anului 2022, Spania a livrat Ucrainei cel mai mare pachet de asistenta de securitate de până acum, trimițând arme grele, obuze de artilerie și muniții antitanc către un centru logistic din Polonia.

Spania a trimis patru sisteme de rachete antiaeriene HAWK de fabricație americană și s-a angajat să trimită încă două. De asemenea, a oferit asistență medicală soldaților ucraineni răniți și a oferit pregătire militarilior ucraineni la baza aeriană din Toledo.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a fost primul lider european care a dorit să ofere Ucrainei tancuri Leopard, în vara anului 2022. Cu toate acestea, în august, ministrul apărării Margarita Robles a afirmat că acestea se aflau într-o stare "absolut deplorabilă" și nu puteau fi folosite. De fapt, guvernul a dat înapoi din cauza unui veto pe care Germania l-ar fi putut impune asupra livrării, deoarece brevetul pentru tancuri este german.




 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel