Ministrul rus adjunct al apărării, la parada militară în Myanmar. Marile puteri condamnă uciderea civililor

Eduard Pascu |
Data publicării:
Generalul Min Aung Hlaing, cel care a orchestrat lovitura de stat din Myamnar și a preluat puterea. Sursă foto:  Office of the Commander in Chief of Defence Services - cincds.gov.mm
Generalul Min Aung Hlaing, cel care a orchestrat lovitura de stat din Myamnar și a preluat puterea. Sursă foto: Office of the Commander in Chief of Defence Services - cincds.gov.mm

Ministrul rus adjunct al apărării, Aleksandr Fomin, a efectuat o vizită la Naypyidaw, capitala Myanmar, unde a participat sâmbătă la o paradă militară dedicată forţelor armate ale acestei ţări, unde junta militară a preluat puterea după lovitura de stat din 1 februarie, au relatat agenţiile de presă Interfax, AFP şi publicaţia independentă Meduza.io.

Liderul juntei militare care a preluat puterea în Myanmar, comandantul forţelor armate, generalul Min Aung Hlaing (64 de ani), a salutat prezenţa înaltului responsabil militar rus. ”Rusia ne este un prieten loial”, a spus generalul Min Aung Hlaing, citat de Meduza.io, transmite Agerpres.

În afară de Rusia, alte şapte ţări şi-au trimis reprezentanţi la parada militară din Myanmar - China, India, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Laos şi Thailanda.

Dacă Rusia şi-a trimis la acest eveniment ministrul adjunct al apărării, celelalte ţări enumerate au fost reprezentate la nivel de ataşaţi militari.

La parada militară din capitala Myanmar au participat vehicule şi echipamente tehnice fabricate în Rusia, inclusiv tancuri şi avioane de luptă, conform AFP.

Într-un comunicat al armatei ruse publicat vineri, Aleksandr Fomin aprecia că Myanmar este un ”aliat de încredere şi un partener strategic” al Rusiei în Asia de Sud-Est. Potrivit acestuia, Rusia şi Myanmar intenţionează să aprofundeze cooperarea militară şi tehnico-militară dintre cele două ţări, conform Interfax şi AFP.

Această demonstraţie de sprijin pentru junta militară din Myanmar contrastează puternic cu reacţia Occidentului, care a condamnat lovitura de stat ce a adus la putere junta militară, notează media occidentale, citate de Meduza.io.

Sâmbătă a fost cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat organizată de armată. 

”Noi avem relaţii vechi şi destul de constructive cu Myanmar, ceea ce nu înseamnă că aprobăm evenimentele tragice care au loc în ţară”, a reacţionat luni şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe fondul creşterii numărului de victime din rândul populaţiei civile, potrivit AFP.

Manifestanţii din Myanmar au ieşit din nou luni în stradă, încă din zorii zilei, în profida represiunii din weekend, condamnată cu fermitate de comunitatea internaţională. Violenţele de sâmbătă s-au soldat cu cel puţin 107 morţi, între care mai mulţi copii, aceasta fiind ziua cea mai sângeroasă de la lovitura militară de acum două luni, un bilanţ considerat totuşi provizoriu.

Armata a înlăturat-o la 1 februarie pe şefa guvernului civil Aung San Suu Kyi, iar de atunci reprimă cu brutalitate manifestaţiile la care protestatarii cer revenirea la democraţie şi eliberarea foştilor conducători.

Sâmbătă, marile puteri au condamnat cu tărie uciderea civililor pe care armata ar fi trebuit să-i apere. 

Miniștrii Apărării din Australia, Canada, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Regatul Danemarcei, Regatul Țărilor de Jos, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Regatul Unit al Marii Britanii și SUA  au transmis într-un comunicat comun, transmis de Pentagon: ”condamnăm utilizarea forței letale împotriva persoanelor neînarmate de către forțele armate din Myanmar și serviciile de securitate asociate. Un militar profesionist respectă standardele internaționale de conduită și este responsabil pentru protejarea persoanelor pe care le servește. Îndemnăm forțele armate din Myanmar să înceteze violența și să lucreze pentru a restabili respectul și credibilitatea față de poporul din Myanmar pe care le-a pierdut prin acțiunile sale”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel