Ministrul iranian de externe acuză Franţa că 'alimentează extremismul'

Eduard Pascu |
Data publicării:
 ministrului iranian de externe Mohammad Javad Zarif
ministrului iranian de externe Mohammad Javad Zarif

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a acuzat luni Franţa că 'alimentează extremismul', după recentele declaraţii ale preşedintelui Emmanuel Macron despre 'separatismul islamist' şi despre libertatea de exprimare ce permite prezentarea caricaturală a profetului Mahomed, transmite AFP.

'Insultarea a 1,9 miliarde de musulmani - şi a elementelor lor sacre - din cauza unor crime oribile ale unor asemenea extremişti este un abuz oportunist asupra libertăţii de exprimare', a transmis pe Twitter Zarif. 'Aceasta nu face decât să alimenteze extremismul', a adăugat el.

Potrivit ministrului iranian, 'musulmanii sunt primele victime ale ''cultului urii'' cauţionat de regimurile colonialiste şi difuzat de afiliaţii lor'.

Miercuri, la ceremonia de omagiere a profesorului de istorie decapitat într-un atentat islamist pentru că arătase caricaturile în clasă, Emmanuel Macron a promis că Franţa va continua să apere publicarea acestor desene. 'Vom continua. Respectăm toate diferenţele într-un spirit de pace. Nu acceptăm niciodată discursurile de ură şi apărăm dezbaterea raţională', a reiterat el pe Twitter duminică seara, inclusiv în limbile arabă şi engleză.

Declaraţii lui Macron au provocat în weekend în numeroase ţări cu majoritate musulmană critici din partea unor lideri şi manifestaţii, precum şi apeluri la boicotarea produselor franceze.

 

"Insultă islamul în căutarea unei poziţii de lider în Europa"



În Iran, secretarul Consiliului suprem al securităţii naţionale, Ali Shamkhani a scris pe Twitter că declaraţiile lui Emmanuel Macron arată 'lipsa acestuia de experienţă în politică, altfel nu ar fi îndrăznit să insulte islamul în căutarea unei poziţii de lider în Europa'. Shamkhani l-a îndemnat pe preşedintele francez să 'se intereseze mai mult de istorie' şi să nu conteze pe 'sprijinul unei Americi în declin sau (al unui Israel) în decrepitudine'.

Preşedintele parlamentului de la Teheran, Mohammad-Bagher Ghalibaf a deplâns 'animozitatea absurdă' a Franţei faţă de profetul Mahomed, ale cărui cuvinte şi 'lumină nu pot fi şterse prin acte atât de oarbe, deşarte şi inumane'.

La rândul său, Ali Akbar Velayati, consilierul pentru afaceri externe al ghidului suprem iranian, a afirmat într-un comunicat că respectivele caricaturi nu ar fi trebuit republicate după 'condamnarea mondială' a revistei satirice franceze Charlie Hebdo. 'Aplicarea unui dublu standard a antrenat de asemenea manifestarea în sistemul educativ (francez) a acestei gândiri eretice şi anti-religioase', a comentat el.

Citește și: Franţa interzice un grup islamist, în urma uciderii unui profesor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel