Ministrul german de externe spune că ţara sa nu a fost intimidată de declaraţiile lui Trump

Cristian Soare / 13 iul 2018 / 17:23
Ministrul de Externe german, Heiko Maas
Ministrul de Externe german, Heiko Maas
 

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a respins sugestiile potrivit cărora Berlinul ar putea fi intimidat de preşedintele Statele Unite, Donald Trump, pentru a-şi spori cheltuielile militare, declarând că ţara sa va lua propriile decizii ''suverane'', relatează vineri Reuters.

Trump a provocat indignare la summitul NATO din această săptămână de la Bruxelles acuzându-i pe europeni că profită de cheltuielile de securitate ale Statelor Unite şi declarând că Germania a devenit "captiva" Rusiei din cauza legăturilor strânse în domeniul energiei între cele două ţări.

Alegătorii germani şi clasa politică a ţării sunt profund divizaţi asupra cheltuielilor militare, cu temeri legate de insecuritatea regională şi agresivitatea Rusiei, alături de o reticenţă tradiţională pe această temă după Al Doilea Război Mondial

"Noi nu suntem captivii Rusiei sau ai Statelor Unite", a declarat ministrul de externe Heiko Maas revistei săptămânale Der Spiegel. "Noi luăm decizii libere, suverane privind bugetul nostru, resursele noastre energetice şi relaţiile noastre comerciale, pe baza faptelor", a insistat el.

Toate ţările NATO, inclusiv Germania, s-au angajat să-şi crească cheltuielile militare până la 2% din PIB până în 2024, o ţintă pe care Trump vrea ca ele să o atingă până anul viitor.

În timp ce cancelarul Angela Merkel şi o mare parte din blocul ei conservator sunt în favoarea obiectivului de creştere a cheltuielilor militare, partenerii ei de coaliţie social-democraţi (SPD) sunt mai divizaţi.

Martin Schulz, un fost lider SPD, a mers chiar mai departe decât colegul său de partid Maas, declarând pentru Spiegel: "Prin crearea deliberată de diviziuni în interiorul alianţei occidentale şi dispreţul faţă de valorile ei, Trump pune în pericol pacea mondială".

Alegătorii din ţara cea mai bogată a Europei sunt împărţiţi pe această temă. Un sondaj pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung a arătat vineri că 45% dintre cetăţeni doresc ca Germania să atingă obiectivul de 2% şi 49% sunt împotrivă.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy