Ministrul Digitalizării: Atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor a extras 250 de GB de date

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Securitate cibernetică @Cyber
Securitate cibernetică @Cyber

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat, marţi, că s-a confirmat atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, relatează Agerpres.

"Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic a cărui victimă a fost Camera Deputaţilor. Au fost extrase date de aproximativ 250 de GB, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. În momentul de faţă, instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor. Am avut o discuţie cu preşedintele Camerei, Alfred Simonis, în clipa în care avem raportul tehnic urmează să se îndrepte împotriva lor", a spus Bogdan Ivan, la sediul central al PSD.

El a adăugat că site-ul este "în responsabilitatea STS" şi "în responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor".

"Ce e foarte important să ştie toată lumea este că, în momentul de faţă, avem pe rol mai multe modificări legislative la Legea securităţii cibernetice pentru a înăspri cât se poate mult această legislaţie pentru a proteja cât mai mult oamenii. Şi un alt element foarte important, odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructuri de securitate cibernetică din lume, până la finalul anului 2024", a menţionat ministrul.

Amintim că Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate produsă de la Camera Deputaţilor. O investigaţie care este în derulare.

Bogdan-Gruia Ivan a adăugat că România are instituţii foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică.

"Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10 - 12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie de aproximativ 25.000 - 50.000 în fiecare zi şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200 - 250 de atacuri pe zi, în medie", a afirmat el.

Potrivit ministrului, ţara noastră este furnizor de securitate cibernetică nu doar pentru cetăţenii români.

"Avem instituţii care sunt recunoscute la nivel mondial ca fiind unele dintre cele mai bune. Astăzi, România se situează pe locul şase la nivel mondial la nivel al calităţii securităţii cibernetice. Datele românilor sunt în siguranţă", a conchis Ivan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel