Ministrul de Externe al R. Moldova: Eram pregătiți să aruncăm în aer pista de pe Aeroportul din Chișinău în cazul unei lovituri de stat ruse

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Aeroportul Internațional Chișinău @Official
Foto: Aeroportul Internațional Chișinău @Official

Ceea ce se discută astăzi în spațiul public precum că Aeroportul Internațional din Chișinău ar fi o țintă a Rusiei a fost prevăzut din timp de autoritățile R.Moldova. Instituțiile statului erau pregătite să facă față riscurilor și amenințărilor, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu. 

Demnitarul moldovean a precizat că una din măsurile luate în considerare pentru a proteja aeroportul era distrugerea sau blocarea pistei de decolare.

„Acest lucru era conștientizat un an în urmă și toate instituțiile erau pregătite de riscuri pentru țara noastră, inclusiv la Aeroportul din Chișinău. Ceea ce se discută azi în spațiul public era prevăzut și noi eram conștienți și pregătiți pentru un astfel de scenariu”, a declarat Nicu Popescu, la postul Jurnal TV, citat de portalul Deschide.md.

Solicitat să spună prin ce modalități ar fi fost apărat aeroportul, Popescu a refuzat să dea pre multe detalii, deși a menționat că una din măsurile de protecție pentru a nu fi preluat obiectivul de forțele ostile este distrugerea sau blocarea pistei de decolare.

Întrebat cum ar fi putut fi apărat aeroportul, șeful diplomației moldovene a răspuns:

Nicu Popescu: „Există modalități standard de protecție a unui aeroport. Eu, dacă îmi permiteți nu o să intru în detalii de ordin militar sau tehnic, dar la modul practic, funcționalitatea unui aeroport depinde de capacitatea pistei de decolare să primească avioane. Prin distrugerea acestei piste sau prin blocarea acestei piste..., dar din nou eu nu voi intra în detalii pentru că sunt zeci de măsuri prin care un aeroport poate fi apărat și aceste măsuri au fost prevăzute, pregătite de instituțiile noastre. Instituțiile noastre totdeauna au fost pregătite să se asigure că Aeroportul nostru nu cade în mâinile unor state ostile”.

Importanța aeroportului de la Chișinău e crucială în contextul în care e singurul „cap de pod” care ar putea lega forțele ruse de regiunea Transnistria și ar permite destabilizarea Ucrainei și din zona Odesa.

Amintim că recent președintele ucrainean Volodimir Zelenski a enunțat noi detalii din planul Moscovei pentru R.Moldova. Acesta, potrivit lui Zelenski, ar prevedea preluarea Aeroportului Internațional din Chișinău de către Federația Rusă pentru transportarea militarilor și echipamentelor în stânga Nistrului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel