Ministrul de Externe al Greciei a vizitat Odesa, după ce fusese bombardată cu rachete în cursul dimineții

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Duminică, ministrul Afacerilor Externe al Greciei, Nikos Dendias, a efectuat o vizită oficială la Odesa, devenind unul dintre puținii oficiali european de rang înalt, care au reușit să ajungă într-o zonă de război de pe teritoriul ucrainean.

Reamintim că în cursul dimineții de ieri, forțele ruse au atacat cu rachete, rafinăria și depozitul de petrol din Odesa, provocând pagube materiale.

„M-am întâlnit cu primarul Odesei, Ghenadi Truhanov. Am discutat despre puternica prezență a comunității grecești în oraș, în contextul legăturilor istorice elenistice cu Odesa și despre provocările cu care se confruntă”, a spus oficialul de la Atena.

Ministerul de Externe al Greciei anunțase că, Nikos Dendias ar putea „aduce” un lot de ajutor umanitar în Ucraina, dar nu se cunoșteau detalii datorită situației complicate de securitate.

”Grecia este prezentă la Odesa. Sunt astăzi aici, reprezentând guvernul elen - guvernul Mitsotakis, dar cred că și întreaga societate elenă, pentru a furniza, în primul rând, aici, la Odesa, ajutor umanitar pentru diaspora elenă, dar și pentru întreaga populație a orașului”, a precizat ministrul în fața ziariștilor greci prezenți la fața locului.

Dendias a anunțat, de asemenea, reluarea activității consulatului elen de la Odesa.

”Începând de astăzi, Consulatul Greciei va funcționa din nou” și ”va facilita distribuirea ajutorului umanitar și crearea de coridoare pentru evacuarea grecilor din Diaspora, dacă se consideră necesar, din orice parte a Ucrainei, prin Odesa. De asemenea, va evidenția prezența noastră istorică în acest oraș”, a mai precizat ministrul grec.

Anterior, Nikos Dendias a declarat că intenționează să conducă o misiune umanitară și în orașul asediat Mariupol, puternic bombardat de forțele ruse, unde trăiesc mii de etnici greci. Cu toate acestea, nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu Rusia asupra organizării unei misiuni umanitare elene, informează publicația Dumskaya din Odesa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel