Ministrul ceh de externe: Orice angajament militar al Rusiei în Belarus este inacceptabil

S.I. Catalin / 18 aug 2020 / 08:49
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Uniunea Europeană trebuie să trimită un semnal clar Moscovei că orice angajament militar în Belarus ar fi inacceptabil, a declarat luni ministrul de externe ceh Tomas Petricek, apreciind ca 'îndreptăţite' temerile privind o posibilă intervenţie rusă în Belarus, în declaraţii făcute la postul de televiziune ceh CT, citate de DPA.

,,Respingem o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina şi anexarea Crimeei'', a afirmat el, adăugând că imaginile de la Minsk îi amintesc de Revoluţia de Catifea, tranziţia non-violentă a puterii în fosta Cehoslovacie în 1989.

La vremea aceea, oamenii cereau schimbări, o viaţă mai bună, un nivel de trai mai ridicat, libertate şi democraţie. 'Cred că şi populaţia din Belarus are dreptul la aceasta', a spus el, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Praga a convocat Consiliul Naţional de Securitate într-o reuniune de urgenţă asupra situaţiei din Belarus.

Consiliul municipal al Pragăi a arborat vechiul drapel belarus în semn de solidaritate cu protestatarii, în culorile alb-roşu-alb. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a abolit acest drapel, în prezent un simbol al opoziţiei din ţara sa.

Sute de persoane au defilat în semn de solidaritate cu belaruşii la marşuri organizate la Praga şi Brno în weekend.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy