Ministrul Aurescu pledează pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România

Eduard Pascu |
Data publicării:
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu Sursa foto: MAE
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu Sursa foto: MAE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o discuţie online cu reprezentanţii conducerii Comitetului Evreiesc American (AJC), context în care a pledat pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România şi a solicitat sprijinul AJC pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Potrivit unui comunicat MAE, în cadrul discuţiei, ministrul Aurescu a abordat priorităţile de politică externă ale României, perspectivele Parteneriatului Strategic România - SUA, relaţiile cu caracter strategic România - Israel, relaţiile UE - Israel, precum şi angajamentul ţării noastre faţă de combaterea antisemitismului, xenofobiei şi discriminării şi pentru păstrarea memoriei Holocaustului.

Ministrul de Externe a făcut referire la importanţa Iniţiativei celor Trei Mări, care are ca obiectiv reducerea decalajelor dintre Estul şi Vestul Europei şi care reprezintă o contribuţie valoroasă la creşterea coeziunii UE şi la consolidarea cooperării transatlantice, aspect pe care România l-a promovat substanţial şi constant în ultimii trei ani. El a evidenţiat importanţa realizării proiectului feroviar Constanţa - Gdansk (Rail2Sea) şi a celui rutier Via Carpathia, proiecte transnaţionale cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii celor Trei Mări, dar şi cu implicaţii strategice.

"Ministrul român de Externe a pledat, în acest context, pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România şi în regiune, care să dubleze prezenţa militară. În acest cadru, a subliniat importanţa creşterii prezenţei militare americane în România în contextul provocărilor de securitate de la Marea Neagră. De asemenea, a solicitat sprijinul AJC pentru includerea României în programul Visa Waiver", arată MAE.

 

Alături de noua Administraţie a SUA, relaţia bilaterală va continuă să fie aprofundată şi diversificatăMAE menţionează că ministrul Aurescu a salutat activitatea AJC în sprijinul valorilor democratice fundamentale, acesta fiind un obiectiv prioritar al României, inclusiv în calitate de partener strategic al SUA, promotor ferm al relaţiei transatlantice şi de prieten al Israelului, cu care împărtăşeşte o relaţie cu valenţe strategice.

În ceea ce priveşte priorităţile de politică externe ale României pentru perioada următoare, şeful diplomaţiei române a evidenţiat că acestea vor continua, predictibil şi coerent, pe pilonii fundamentali de până acum - creşterea rolului şi profilului României în cadrul Uniunii Europene şi respectiv al NATO, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, ataşamentul profund pentru multilateralism şi respectarea şi promovarea dreptului internaţional şi valorilor democratice.

Cu privire la dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România are convingerea că, alături de noua Administraţie a SUA, relaţia bilaterală va continuă să fie aprofundată şi diversificată, în toate domeniile de interes comun.

Ministrul a evocat şi importanţa anului 2021 pentru relaţia bilaterală cu SUA, când se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale.

El a asigurat că, în interiorul UE şi al NATO, precum şi în alte foruri relevante, România va continua să fie un susţinător puternic al consolidării legăturii transatlantice, subliniind că Europa şi SUA fac parte din aceeaşi comunitate de valori şi securitate.

 

Dezvoltarea relațiilor bilaterale România-IsraelDe asemenea, ministrul Aurescu a exprimat apreciere deosebită pentru relaţiile privilegiate dintre România şi Statul Israel, dialogul la nivel înalt din ultima perioadă fiind unul substanţial. În acest sens, el a amintit vizita oficială a prim-ministrului român în Statul Israel, din noiembrie 2020, precum şi vizita şefului diplomaţiei române, din septembrie 2020, discuţiile avute cu aceste ocazii relevând aprofundarea dialogului politic, intensificarea cooperării economice, precum şi cooperarea consolidată în domeniile apărării şi securităţii.

El a mai amintit şi crearea Grupului de lucru bilateral dedicat consolidării cooperării economice în domenii de interes comun - agricultură şi managementul apei, sănătate, înaltă tehnologie şi inteligenţă artificială. În context, a exprimat dezideratul ambelor părţi de a organiza a treia reuniune a celor două guverne, în cursul acestui an.

Ministrul Aurescu a reiterat disponibilitatea ţării noastre pentru consolidarea cooperării UE cu Israel, reconfirmând susţinerea României pentru reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE - Israel.

MAE arată că ministrul Aurescu s-a referit şi la stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, reiterând cu acest prilej susţinerea României pentru o rezolvare durabilă şi cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian. MAE aminteşte că România susţine această reglementare a diferendului menţionat în baza dreptului internaţional şi a soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să convieţuiască unul lângă altul, în pace şi securitate, aceasta fiind singura opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi.

Ministrul Bogdan Aurescu a trecut în revistă şi oportunităţile şi provocările majore cu care se confruntă România, UE şi comunitatea internaţională în perioada următoare, precum dezvoltarea şi implementarea planurilor de redresare post-criză, situaţia de securitate din regiune Mării Negre, precum şi din regiunea Orientului Mijlociu, dezbaterile şi reflecţiile strategice privind viitorul şi profilul Uniunii Europene (Conferinţa privind Viitorul Europei) şi al NATO (NATO 2030), precum şi importanţa promovării relaţiilor bilaterale şi a formatelor de cooperare cu acele ţări care împărtăşesc aceleaşi seturi de valori democratice. În discuţie au fost de asemenea abordate perspectivele dosarului nuclear iranian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel