Ministrul Aurescu a vorbit, la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, despre necesitatea izolării internaţionale a Rusiei

Anca Murgoci |
Data publicării:
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), context în care a accentuat necesitatea continuării izolării internaţionale a Rusiei şi a susţinut adoptarea cât mai rapidă a celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni la adresa statului agresor, transmite MAE.

El a evidenţiat importanţa unei implementări eficiente a măsurilor restrictive adoptate până acum şi evitarea eludării acestora de către state terţe.

 

În cadrul schimbului de opinii cu omologii din Balcanii de Vest, ministrul Bogdan Aurescu a salutat prezenţa acestora, în continuarea practicii iniţiate la reuniunea CAE din mai 2022, unde au fost invitaţi pentru prima dată partenerii din Balcani la o reuniune cu miniştrii europeni, şi a exprimat încrederea că astfel de discuţii periodice la CAE vor contribui la dinamizarea cooperării cu această regiune. Aurescu a reiterat susţinerea pentru parcursul european al statelor din regiune, UE fiind cel mai apropiat partener al acestora, inclusiv prin sprijinul economic acordat prin Planul European de Investiţii, şi a exprimat deplina disponibilitate a României de a sprijini eforturile acestora în parcursul european, încurajând intensificarea ritmului reformelor interne pentru a menţine o dinamică pozitivă durabilă. Totodată, şeful diplomaţiei române s-a referit la contextul dificil generat de consecinţele agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi la implicaţiile asupra regiunii, salutând progresele înregistrate de cea mai mare parte a partenerilor în alinierea la deciziile UE în domeniul PESC, în special la deciziile UE care vizează Rusia, şi evitarea eludării sancţiunilor.

 

În context, a încurajat continuarea eforturilor de aliniere la PESC, nu doar ca un exerciţiu tehnic, ci mai ales ca o manifestare a sprijinului pentru valorile europene comun împărtăşite şi a evidenţiat importanţa consolidării comunicării strategice pro-europene, precum şi a combaterii interferenţelor străine, în actualul context geopolitic dificil în care este necesar un angajament sporit pentru a construi un spaţiu comun de rezilienţă UE - Balcanii de Vest.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel