Sturza, ministrul apărării, Moldova: Pericolul iminent vine din regiunea transnistreană

Sebastian Florea |
Data publicării:

Eugen Sturza a vorbit la radio Chișinău despre problemele cu care se confruntă armata republicii Moldova.

Prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este un pericol pentru ţara noastră, iar dotarea armatei şi bugetul mic sunt, la ora actuală, provocări majore pentru armata naţională, este de părere ministrul apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza, informează marţi Radio Chişinău.

Sturza a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că Republica Moldova trebuie sa participe la asigurarea securităţii internaţionale şi că are nevoie de militari de carieră, bine pregătiţi. Ministrul a subliniat necesitatea majorării bugetului pentru armată. 'Peste trei ani vom avea o cu totul altfel de armată în Republica Moldova. O armată bine dotată, bine echipată, cu oameni profesionişti, cu salarii adecvate pentru a rămâne în ţară', şi-a exprimat el convingerea.

Referindu-se la prezenta trupelor străine în stânga Nistrului, Eugen Sturza a amintit de ocupaţia Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă. 'Fără numere de înmatriculare, fără însemne de apartenenţă militară, care sunt ilegale. Exact aşa au acţionat în Crimeea în 2014', a declarat ministrul apărării al Republicii Moldova, făcând o paralelă între prezenţa rusă din Transnistria şi cea din Crimeea.

Adunarea Generală a ONU a adoptat la 22 iunie proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova. Autorităţile moldovene insistă în acest document asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) - creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS - apreciind că acesta staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

În ultimii ani, procesul de rezolvare politică a diferendului transnistrean a stagnat, în timp ce evacuarea patrimoniului militar rusesc din stânga Nistrului este blocată din 2003. În acelaşi timp, Chişinăul insistă asupra transformării actualei misiuni de menţinere a păcii în Transnistria, cu o componentă accentuată militară rusească, într-una civilă, sub mandat internaţional. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel