Ministru german al Apărării și-a anunțat demisia

S.I. Catalin |
Data publicării:
Noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen a anunţat luni că miercuri va demisiona din funcţia de ministru german al apărării, indiferent de rezultatul votului din Parlamentul European privind numirea ei în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

,,Mâine voi cere votul de încredere al Parlamentului European. Indiferent de rezultat, voi demisiona miercuri din postul de ministru al apărării, pentru a servi Europa cu toată forţa mea″⁣, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Într-o primă reacţie după acest anunţ, cancelarul Angela Merkel a declarat că ″respectă″⁣ această decizie. ″⁣Este clar că Ursula von der Leyen a decis asupra unei noi etape din viaţa sa″⁣, a adăugat şefa guvernului de la Berlin.

Parlamentul European se va pronunţa marţi asupra numirii Ursulei von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Propunerea liderilor europeni ca Ursula von der Leyen, membră a Partidului Popular European (PPE), să fie preşedinte al Comisiei Europene a venit ca soluţie de compromis după ce niciunul dintre ″capii de listă″⁣ ai marilor familii politice europene nu au obţinut un sprijin suficient în Consiliul European. Dar această propunere a provocat tensiuni în interiorul marii coaliţii guvernamentale de la Berlin formată din creştin-democraţi şi social-democraţi.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde au apărut probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat pentru desemnarea prin negocieri politice a preşedintelui Comisiei Europene, contestând sistemul primului candidat de pe listele electorale. Ţări central şi est-europene, în principal Ungaria şi Polonia, au avut obiecţii privind numirea lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al Executivului UE.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel