Ministru britanic: E dificilă încheierea unui nou acord cu Iranul

Vlad Manolache |
Data publicării:
Acord nuclear Iran
Acord nuclear Iran

Încheierea unui acord cu Iranul, în condițiile impuse de SUA, pare a fi "foarte dificil" din punctul de vedere al ministrului de externe al Marii Britanii.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a afirmat luni că va fi "foarte dificil" să se încheie un nou acord mai vast cu Iranul, aşa cum doresc Statele Unite după controversata lor retragere din înţelegerea cu privire la programul nuclear iranian, transmite AFP. "Cred că nu va fi uşor să se încheie un acord într-un termen rezonabil", a declarat Boris Johnson, aflat luni la Buenos Aires cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe ai G20. "Perspectiva unui tratat uriaş cu Iranul va fi foarte, foarte dificilă", le-a spus el jurnaliştilor, declaraţie confirmată de ministerul său. Statele Unite au ameninţat luni Iranul cu sancţiunile "cele mai puternice din istorie" dacă Teheranul nu îndeplineşte cerinţele lor draconice pentru a încheia un "nou acord" mult mai larg, vizând să ţină sub control ambiţiile nucleare ale ţării, precum şi rolul său destabilizator în regiune.

"Americanii au întors spatele la asta"

Noua strategie americană legată de Republica Islamică a fost prezentată luni ca urmare a controversatei retrageri a SUA din acordul privind programul nuclear iranian (JCPOA) semnat la 14 iulie 2015 de Teheran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

"Avantajul JCPOA este că are un obiectiv foarte clar. Apără lumea împotriva unei bombe nucleare iraniene şi, în schimb, le oferă iranienilor avantaje economice notabile", a subliniat Boris Johnson. "Americanii au întors spatele la asta", a adăugat el, menţionând că subiectul va fi "cu siguranţă" discutat în cursul G20.

Respingerea acordului de către SUA a provocat furia europenilor care au încercat, fără succes, să negocieze cu Washingtonul soluţii pentru a-l "înăspri" şi a ataca alte comportamente ale Iranului considerate "destabilizatoare" în regiune.

"Cred că, până la urmă, vom avea acele măsuri suplimentare la JCPOA avute iniţial în vedere, dar asta poate lua mult timp", a mai spus şeful diplomaţiei de la Londra.

citeste si

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel