Miniştrii apărării din ţările membre U.E sprijină Operaţiunea Sophia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Miniştrii apărării din ţările membre UE şi-au exprimat joi sprijinul pentru Operaţiunea europeană Sophia, lansată în 2015 împotriva reţelelor de traficanţi din Marea Mediterană, însă nu au reuşit să rezolve impasul rezultat din refuzul Italiei de a prelua migranţi salvaţi în cadrul acestei operaţiuni.

Guvernul populist de la Roma a adoptat o poziţie dură împotriva migraţiei, refuzând să permită debarcarea celor salvaţi pe mare dacă alte state membre UE nu se oferă să îi preia, potrivit dpa.

Problema ameninţă viitorul Operaţiunii Sophia, al cărui actual mandat expiră la sfârşitul anului. Statele membre ale Uniunii Europene sunt în proces de revizuire a misiunii.

"Am remarcat o hotărâre puternică din partea tuturor statelor membre, nimeni nu este exclus, de continuare a operaţiunii", a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, la sfârşitul unei reuniuni informale la Viena a miniştrilor apărării din ţările membre UE.

"Aceasta este o responsabilitate colectivă", a adăugat ea.

În momentul creării Operaţiunii Sophia în 2015, Italia a fost de acord să preia migranţii salvaţi de navele sale.

Până în prezent, navele care participă la această operaţiune au salvat peste 49.000 de migranţi.

Roma cere acum o schimbare a regulilor şi solicită altor state membre să preia migranţii, în caz contrar ameninţând să-şi închidă porturile pentru navele operaţiunii.

Cu toate acestea, deciziile privind împărţirea responsabilităţilor trebuie luate de către miniştrii de interne sau liderii UE, a spus Mogherini. Această chestiune ar putea fi principalul subiect de discuţie la următorul summit informal al UE din oraşul austriac
Salzburg de luna viitoare.

Ministrul de interne italian Matteo Salvini a ameninţat joi că va suspenda contribuţia ţării sale la Operaţiunea Sophia, dacă propunerile Romei privind redistribuirea migranţilor nu sunt adoptate.

Cu toate acestea, ministrul german al apărării Ursula von der Leyen a cerut Italiei să nu deturneze misiunea.

"Este de asemenea o chestiune de credibilitate şi de fiabilitate a misiunii europene. Noi am creat-o. Ea se va desfăşura până la sfârşitul anului. Ea trebuie să continue până la sfârşitul anului", a spus Ursula von der Leyen.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel