Ministerul iranian al apărării a testat un nou lansator de sateliţi

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministerul iranian al apărării a anunţat luni că a fost testat un nou lansator de satelit echipat cu un puternic motor cu combustibil solid, conform informaţiilor furnizate de televiziunea de stat şi citate de AFP.

Aceasta este 'prima lansare a lansatorului de satelit hibrid Zoljanah', a declarat Ahmad Hosseini, purtător de cuvânt al Unităţii spaţiale din cadrul ministerului, adăugând că a fost vorba de un test.

'Acest lansator în trei etape poate concura cu alte lansatoare existente pe glob la ora actuală. Are două etape de propulsie solidă şi una singură lichidă', a adăugat el, potrivit Agerpres.

Oficialul a subliniat în continuare că lansatorul urmăreşte 'obiective de cercetare'.

Hosseini a mai precizat că Zoljanah poate plasa sateliţi pe orbită la '500 de kilometri altitudine deasupra nivelului mării şi poate transporta 220 de kilograme' de încărcătură.

Potrivit agenţiei de ştiri Mehr, lansarea a avut loc în provincia centrală Semnan, unde se află un centru spaţial.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au lansat primul satelit militar în aprilie 2020. Denumit 'Nour', acesta 'a orbitat în jurul Pământului la 425 km', după ce a fost transportat cu lansatorul Qassed, echipat cu un sistem de propulsie solid şi lichid similar cu cel al rachetei Zoljanah.

La acel moment, SUA au apreciat că lansarea dovedea faptul că programul spaţial iranian urmăreşte mai degrabă scopuri militare decât comerciale.

Regimul de la Teheran susţine constant faptul că nu are intenţia de a se dota cu arme nucleare şi reiterează faptul că activităţile sale aerospaţiale sunt paşnice şi în conformitate cu o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel