Militarii ucraineni au securizat capete de pod peste Nipru

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Militari ucraineni / Brigada 22 Mecanizată
Militari ucraineni / Brigada 22 Mecanizată

Conducerea armatei ruse, preocupată de ofensiva lansată pe direcțiile Avdiivka și Mariinka, a uitat să trimită sprijin pentru trupele sale care luptă în regiunea Herson.

Profitând de acest fapt, forțele ucrainene au reușit să se consolideze pe malul stâng al fluviului Nipru (la sud de orașul Herson și în zona localității Krynky situată la 30 km spre nord-est). De asemenea, au tăiat în cel puțin două locuri o comunicație importantă care permitea manevra mai rapidă forțelor ruse pe un front de o lungime de 50 de km.

Informații în acest sens au fost publicate, în dimineața de 10 noiembrie, de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) care, citează blogeri militari ruși și analiști militari ucraineni.

Mai mulți blogeri militari ruși și-au exprimat o anumită îngrijorare cu privire la faptul că forțele ucrainene, după ce au debarcat pe malul sudic al Niprului au avansat pe direcția a cel puțin cinci localități, ocupând noi poziții.

Manevra militarilor ucraineni din ultimele zile s-a desfășurat pe aproape întreg frontul cuprins între Nova Kahovka și localitatea Oleshky situată la sud de Herson peste Nipru. Cea mai critică situație pare să fie în localitatea Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km sud de Nipru), unde militarii ucraineni au trecut de perimetrul de locuințe și au avansat spre sud intrând în zona împădurită.

Consolidarea forțelor ucrainene la sud de Nipru este confirmată și de observatorul militar ucrainean Konstantin Mashovets.

Acesta a precizat că militarii ucraineni au stabilit, începând cu 9 noiembrie, un control permanent asupra zonei cuprinse între podul feroviar și cel rutier de la Herson, lățimea frontului controlat fiind de aproximativ 7 km. De asemenea, potrivit lui Mashovets, trupele ucrainene au tăiat drumul Oleshky - Nova Kakhovka în cel puțin două zone.

ISW apreciază că pentru comandamentul militar rus va fi o provocare destul de mare să redistribuie întăriri eficiente pentru a răspunde la operațiile ofensive ucrainene din estul regiunii Herson, în timp ce se apără în regiunea Zaporojie și încearcă să atace masiv pe unele direcții din estul Ucrainei.

Comentariul autorului:

Primele informații despre traversarea fluviului Nipru în zona localității Krynky de către militarii ucraineni au apărut pe 19 octombrie. În cele mai bine de trei săptămâni, care au trecut forțele ruse nu au reușit să lichideze capul de pod, reacția lor principală fiind bombardamente cu artileria și aviația.

Orice cap de pod peste Nipru, situat la mai puțin de 100 de km de istmul Perekop, care leagă Crimeea de Ucraina continentală, este o amenințare mult mai mare decât ofensiva ucraineană pe direcția Melitopol. Din acest punct de vedere, reacția forțelor ruse pe direcția Herson, este oarecum greu de înțeles. Cea mai logică explicație este numărul din ce în ce mai mic al unităților mecanizate rusești capabile să opereze eficient la sol și în orice caz mai precis  decât bombardamentele cu artileria și aviația.

Situația, privită din această perspectivă, demonstrează că rezerva militară rusă nu are calitatea forțelor inițiale cu care s-a început războiul. De asemenea, rezultă și o serie de alte consecințe legate de moralul slab al militarilor ruși mobilizați și de incapacitatea politicului de a-i convinge în a susține acest război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel