Militarii ucraineni au distrus un sistem radar de contra-baterie Zoopark-1 al armatei ruse (Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate Ucrainene continuă să provoace noi pierderi forţelor ruse de ocupaţie. După cum relatează mass-media ucraineană, în timpul luptelor purtate în aceste zile în regiunea Zaporojie un sistem radar de contra-baterie Zoopark-1 al ocupanților ruși a fost distrus de artileria ucraineană.

Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a publicat un material video cu momentul în care un radar de contra-baterie al armatei ruse este distrus de o ploaie de obuze trase de artileria ucraineană.

Potrivit un raport publicat de Comandamentul Operațional „Sud” al armatei ucrainene, pe 19 august, în regiunea Zaporojie, militarii Forțelor Armate Ucrainene au distrus un sistem radar performant pe care forţele ruse de ocupaţie l-au utilizat de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei.

Important de precizat că militarii ucraineni au distrus cu artileria un complex de recunoaștere radar și control al focului de tip Zoopark-1M - care nu este altceva decât un sistem radar de contra-baterie.

De asemenea, militarii ucraineni au subliniat că alte patru vehicule blindate au fost avariate.

În materialul video publicat de Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării arată cum militarii rușii și-au plasat complexul radar într-un câmp lângă o pădure. Lângă radar se afla un camion, probabil „Ural”, care era folosit pentru transportul personalului și a altor echipamente militare.

Primul obuz de artilerie a lovit Zoopark-1M, momentul a fost surprins de o dronă ucraineană, care a fost folosită de militarii ucraineni pentru a culege date şi informaţii din teren care să ajute la corectarea focului artileriei.

Apoi, alte cel puțin cinci obuze de artilerie au lovit pe poziţiile militarilor rus. Un camion rusesc de lângă sistemul radar a luat foc în urma exploziilor. Imaginile surprinse de dronă de recunoaștere ucraineană au confirmat distrugerea complexului radar Zoopark-1M, care aparținea forțelor de ocupație ale Rusiei.

Sistemul radar de recunoaștere Zoopark-1, denumit în occident radar de contra-baterie, a fost dezvoltat de fosta Uniune Sovietică în anii 1980.

Zoopark-1 a fost conceput pentru a determina automat coordonatele pozițiilor artileriei inamice, cum ar fi mortiere, obuziere, lansatoare de rachete și sisteme de rachete tactice. Sistemul radar Zoopark-1 poate servi și la monitorizarea rezultatelor tragerii propriilor sisteme de artilerie. 

Sistemul radar de informații Zoopark-1 este complet autonom și are nevoie de cinci minute pentru a fi configurat. Radarul poate urmări obuze de artilerie de 82 până la 120 la distanțe de până la 17 kilometri. Poate detecta proiectile de 105 până la 155 mm la distanțe de 12 kilometri, sisteme de lansare multiple de rachete la distanțe de 22 de kilometri și rachete tactice la distanțe de până la 45 de kilometri. Radarul poate urmări până la 12 ținte simultan şi detectând până la 70 de poziții de tragere într-un minut.


Zoopark-1M


1L260 Zoopark-1M este un sistem radar mobil conceput pentru a detecta pozițiile sistemelor de artilerie inamice. În plus, sistemul poate oferi asistență pentru sistemele de artilerie proprii, ajutându-le să-și ajusteze coordonatele pentru a lovi efectiv ținta desemnată.

Sistemul radar 1L260 poate detecta un obuz de artilerie de 155 mm la o distanță de 23 de kilometri sau 27 de kilometri pentru obuzele de 203 mm. Poate detecta rachete de artilerie la distanțe cuprinse între 32 și 45 de kilometri. O rachetă balistică tactică poate fi detectată la o distanță de 65 de kilometri. 

1L260 poate fi gata pentru desfășurare sau evacuare în cinci minute, urmărind până la 12 ținte simultan. În azimut acoperă un sector de 2,5 până la 90 de grade.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel