Militarii ruși din Crimeea și de pe Insula Șerpilor bruiază navigația GPS deasupra României, dar și a Bulgariei și Turciei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem rus de război electronic de tip Krasukha
Sistem rus de război electronic de tip Krasukha

Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat faptul că, în prima săptămână a lunii iunie, piloții companiilor aeriene comerciale au întâmpinat dificultăți severe în recepționarea semnalelor de la sistemele de poziționare globală, în mai multe țări situate în apropierea coastei Mării Negre.

Astfel, echipajele companiilor aeriene au remarcat bruierea GPS în spațiul aerian situat deasupra Turciei, dar situațiile cele mai grave și mai regulate au fost înregistrate deasupra României și Bulgariei.

Experții occidentali afirmă că de vină pentru această situație sunt militarii ruși, care operează din Crimeea și, eventual, de pe Insula Șerpilor. Moscova desfășoară o „operațiune militară specială” împotriva Kievului și a blocat o parte din Marea Neagră, unde apar cu regularitate avioane de cercetare din statele membre NATO, care decolează de pe aerodromurile românești.

Contracararea avioanelor spion a fost asociată cu bruiajele observate în regiune, dar partea rusă a respins categoric toate indiciile care duc în direcția sa.

Pe de altă parte, presa din România a informat publicul că armata locală a aprobat o extindere majoră a Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu, de lângă Constanța. Modernizarea obiectivului va costa câteva miliarde de dolari și va include construirea unei piste noi, a unui turn de control, unui centru de comunicații, unei stații de pompieri, unor hangare pentru repararea și întreținerea aeronavelor, unei rețele rutiere, a unui punct de control, precum și a altor elemente de infrastructură necesare. Baza Aeriană va dispune și de un nou complex rezidențial, clădiri medicale, comerciale și de diverse alte facilități. Aceasta va putea găzdui în mod permanent aproximativ 10.000 de militari americani, față de circa 2.000 câți se află în prezent.

Totodată, canalul de Telegram Pridnestrovets (Transnistreanul) le-a transmis cititorilor săi că militari români din Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos și Brigada 15 Mecanizată Podul Înalt construiesc de urgență două treceri fluviale pentru comunicațiile terestre dintre România și Ucraina, în Basarabia de Sud. “Una dintre acestea este construită la locul prăbușirii podului peste Siret din județul Neamț, iar cea de-a doua peste Dunăre, pentru a crea un nou coridor temporar de transport între România și Ucraina. Este planificat ca aceasta din urmă să lege localitățile Orlovka din raionul Reni (Regiunea Odesa) și Isaccea din județul Tulcea”, s-a precizat pe canalul de Telegram.

 

Sisteme de război electronic folosite de ruși

 

Comentariul autorului: Militarii ruși întrebuințează în mod frecvent mijloacele de război electronic în timpul conflictului din Ucraina. În ultima perioadă, s-a confirmat faptul că aceștia utilizează, în special, mijloace de război electronic precum Krasukha, Moscova, Murmansk-BN și Borisoglebsk, dar și cele mai noi complexe de tip Palantin.

De regulă, acestea sunt folosite în tandem cu mijloace de apărare antiaeriană, pentru contracararea dronelor.

Acest lucru se întâmplă nu numai în spațiul aerian al Ucrainei, ci și deasupra Mării Negre sau în spațiile aeriene ale statelor riverane, inclusiv în România.

La sfârșitul lunii mai, sistemele rusești de război electronic din zona Mării Negre au blocat o dronă de cercetare strategică a NATO, care, în urma întreruperii comunicațiilor, și-a abandonat misiunea și s-a îndreptat spre baza de dislocare permanentă din Italia.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel