Militarii iranieni se află în Crimeea unde oferă sprijin Armatei ruse pentru operarea dronelor. Implicare directă a Iranului în războiul din Ucraina

Ionel Copcea |
Data publicării:
Drone iraniene
Drone iraniene

Cotidianul american The New York Times și postul de televiziune CNN au informat, citând surse apropiate de serviciile de informații, că Iranul a trimis instructori în Peninsula Crimeea pentru a-i ajuta pe soldații ruși să controleze dronele iraniene folosite pentru a ataca Ucraina.

Prezența probabilă a instructorilor iranieni în peninsulă a fost semnalată anterior și de Institutul american pentru studierea războiului (ISW). În ultimele săptămâni, dronele de producție iraniană au cauzat pagube semnificative infrastructurii ucrainene, provocând inclusiv victime civile.

Deși Iranul neagă faptul că a furnizat drone Rusiei, potrivit presei americane, Teheranul a livrat Moscovei primele aparate de zbor fără pilot încă din prima jumătate a lunii august.

Instructorii iranieni din cadrul Corpului gărzii revoluționare islamice se află la o bază militară rusă din Crimeea, care găzduiește și multe dintre dronele furnizate de Iran. Potrivit uneia dintre sursele CNN, în peninsulă se află zeci de specialiști iranieni. Deocamdată, nu se știe dacă aceștia dirijează în mod direct dronele livrate de partea iraniană.

,,Prin trimiterea de drone și de specialiști în regiune, Iranul s-a implicat în război de partea Rusiei și participă direct la operațiuni care au ca rezultat uciderea sau rănirea civililor”, a declarat pentru New York Times un fost oficial militar al Pentagonului și Agenției Centrale de Informații (CIA), Mick Mulroy, aflat în prezent în rezervă.

Statul Major al Forțelor Armate, citat de UkrainskaPravda raportează că operatorii iranieni pregătesc forțele ruse pentru operarea a două tipuri de drone: Shahed-136, cele existente și UAV-urile Arash-2, care vor ajunge la forțele ruse în perioada următoare.

Un alt oficial american, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru cotidianul american că erorile operatorilor ruși au făcut ca primul lot de drone iraniene să fie ineficient. Rusia a trimis inițial militari în Iran pentru antrenament, dar, ținând cont de faptul că problemele au persistat, Teheranul a decis să trimită instructori direct în Crimeea.

Comentariul autorului: Potrivit unor informații neoficiale, dronele și specialiștii iranieni se află pe aerodromul din Dzhankoy. Acesta aparține Regimentului 39 Elicoptere al Diviziei 27 Aviație Mixtă - Belbek din Crimeea.

Aerodromul este situat la aproximativ 85 de kilometri nord-est de capitala adimistrativă a Crimeii, Simferopol. Acesta a fost întrebuințat încă din anul 2014 în calitate de punct înaintat al trupelor ruse dislocate la frontiera cu Ucraina, fiind folosit inclusiv de Trupele de Desant Aerian.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel