Lovitură de stat în desfășurare: Militarii din Niger raportează răsturnarea regimului președintelui Bazoum

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Captură video / militarii puciști din Niger
Captură video / militarii puciști din Niger

Soldații din Niger susțin că au răsturnat regimul președintelui Mohamed Bazoum. Aceasta se arată într-o declarație a unui grup de soldați care a apărut la televiziunea nigeriană miercuri seara târziu. „Granițele țării au fost închise și s-a declarat o oprire la nivel național”, au citit soldații într-un comunicat. Au apărut deja informații că șeful statului este reținut de garda prezidențială în palatul său.

Soldații au lansat declarația în numele unui grup care se numește Consiliul Național pentru Protecția Patriei (CNSP). „Noi, forțele de apărare și securitate adunate sub CNSP, am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoașteți”, a spus unul dintre comandanți, Amadou Abdramane, care a fost înconjurat de alți nouă soldați în uniformă, potrivit AFP. Motivul este „deteriorarea situației de securitate și proasta guvernare”.

Închiderea frontierelor și interzicerea de acces se aplică „până la o nouă notificare”. Militarii țării vest-africane au anunțat în continuare că au suspendat activitățile tuturor instituțiilor statului din țară. De asemenea, au avertizat că vor riposta împotriva oricărei intervenții străine.

"Toate instituţiile rezultate din Republica a VII-a sunt suspendate, secretarii generali ai ministerelor se vor ocupa de expedierea problemelor curente, forţele de apărare şi securitate gestionează situaţia, toţi partenerii externi sunt rugaţi să evite ingerinţele", a mai indicat declaraţia.

SUA și ONU l-au susținut pe șeful statului

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și-a exprimat „sprijinul neclintit” pentru președintele nigerian într-un apel telefonic. El a cerut, de asemenea, „eliberarea imediată”. „Nu pot spune dacă este o lovitură de stat din punct de vedere tehnic sau nu. Dar aceasta este o încercare clară de a prelua puterea cu forța și de a încălca constituția”, a spus Blinken. Secretarul general al ONU, António Guterres, a vorbit și cu Bazoum și i-a oferit, de asemenea, „sprijinul deplin al ONU”.

Bazoum este președintele ales democratic, care conduce Nigerul din aprilie 2021. Istoria țării a fost marcată de lovituri de stat și de numeroase tentative de lovitură de stat de la independența din 1960.

După Mali şi Burkina Faso, Nigerul devine a treia ţară din Sahel subminată de atacurile unor grupări legate de Statul Islamic şi Al Qaida, care, din 2020, cunoaşte o lovitură de stat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel