Forţele Armate Ucrainene au ajuns la periferia oraşului Liman (Video). Peste 5.000 de militari ruşi ar fi fost încercuiţi

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Reprezentanții comandamentului militar ucrainean au declarat că militarii ucraineni au reuşit încercuirea unui număr mare de trupe ruse în orașul Liman, regiunea Donețk - pentru care în ultimele zile au avut loc bătălii grele. Canalele de telegrame rusești pro-Kremlin care publica informaţii despre războiul din Ucraina susțin că trupele ruse au părăsit deja orașul și nu sunt încercuite, dar realitatea este cu totul alta.

Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Comandamentului ,,Armatei Vostok'' al Forțelor Armate Ucrainene, a declarat sâmbătă că până la 5.500 de soldați ruși se aflau în Liman, dar nu toți ar fi putut fi înconjurați, unii reușind să se retragă.

Șeful administrației militare regionale de la Lugansk, Serghei Haidai , a scris că aproximativ 5.000 de soldați ruși au rămas în Liman. El susține că „au cerut comandamentului rusesc permisiunea de a părăsi orașul, dar au fost refuzați”, iar acum pot fie să încerce să străpungă înconjurarea, fie să moară, fie să se predea.

Potrivit lui Haidai, nu exista posibilitatea ca ruşii să mai poată livra muniţie către militarii rămaşi în oraşul Liman şi nici posibilitatea de a ieşi liniştit din acest oraş. 

Sâmbătă, pe rețelele de socializare a fost postat un filmuleț cu soldați ucraineni la intrarea în Liman. Nu este încă clar dacă asta înseamnă că trupele ruse s-au retras complet din oraș.

 Militari ucraineni s-au urcat sâmbătă pe un vehicul unde au arborat drapelul Ucrainei la periferia oraşului Liman (est), care a fost mult timp un bastion rus şi despre care Kievul a anunţat că a fost încercuit, transmite Reuters.

,,Ne desfăşurăm drapelul naţional şi îl arborăm pe pământul nostru. Liman va fi Ucraina'', a declarat un militar ucrainean înainte de a fixa steagul pe ceea ce pare a fi semnul de 'bun venit în Liman' în drumul către oraş.

Agenţia de ştiri EFE transmite că Serhii Cerevati a confirmat încercuirea a peste 5.000 de militari ruşi în zonă şi a declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a cinci aşezări din apropiere de Liman, în regiunea Doneţk.

Mai devreme, aşa-zisul ambasador al Moscovei în autoproclamata Republică Populară Lugansk, Rodion Miroşnik, declarase că armata rusă încearcă să rupă încercuirea ucraineană din oraşul strategic Liman.

Unităţi ale Districtului Militar Sud au atacat poziţii ucrainene 'cu scopul de a ieşi din încercuirea de la Liman', a susţinut Miroşnik. 

'Liman se află sub controlul total al forţelor aliate', adăugase Miroşnik, potrivit căruia unităţile proruse continuau să patruleze oraşul şi controlau autostrada care face legătura între Liman şi Kreminna, în regiunea Lugansk.

Liman, aflat sub control rus din mai, este un important nod feroviar către principalele bastioane ucrainene din Doneţk: Kramatorsk şi Sloviansk.

Armata ucraineană are iniţiativa în estul ţării de când a recuperat controlul unei părţi din regiunea Harkov după retragerea trupelor ruse la 8 septembrie. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel