Militari din Forţele Terestre şi Aeriene ale României participă la Zilele NATO, care au loc în Cehia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Militari din Forţele Terestre şi Aeriene ale României vor fi prezenţi la Zilele NATO, care vor avea loc, de vineri până duminică, la Ostrava, în Cehia, informează Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, la eveniment vor participa 70 de militari din Forţele Aeriene, cu două avioane MiG-21 LanceR, două avioane IAR 99 "Şoim", două elicoptere IAR 330 SOCAT şi un avion de transport C-27 J Spartan, precum şi 15 militari din Forţele Terestre, cu un tanc TR-85 M1, un complex antiaerian GEPARD şi un transportor PIRANHA IIIC. Evenimentul se desfăşoară pe aeroportul "Leos Janacek" din Ostrava, iar pentru ediţia din acest an România a primit statutul de naţiune partener special.

În cadrul manifestării, vor avea loc exerciţii demonstrative susţinute de militarii din Forţele Terestre, precum şi evoluţii statice şi dinamice cu aeronavele MiG-21 LanceR, IAR 99 "Şoim", IAR 330 SOCAT şi C-27 J Spartan ale Forţelor Aeriene.

"Zilele NATO la Ostrava" este un spectacol public, preponderent aviatic, organizat anual la aeroportul "Leos Janacek", concomitent cu Ziua Forţelor Aeriene Cehe, şi constă în demonstraţii aeriene şi expoziţii statice ale forţelor armate şi de poliţie din statele participante, atât membre NATO, cât şi state partenere ale Alianţei Nord-Atlantice. Considerat un eveniment important în domeniul securităţii din Europa, acesta se remarcă, pe lângă demonstraţiile aeriene cu aparate de luptă sau de acrobaţie aeriană, prin prezentări de tehnică militară şi echipamente din domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă.

La ediţia din 2018 au participat 20 de state, caracterul dinamic al evenimentului atrăgând un număr impresionant de participanţi, la manifestare fiind prezenţi aproximativ 220.000 de spectatori.

Începând cu anul 2014, la fiecare ediţie, unul dintre statele participante primeşte statutul de partener special, ceea ce presupune, în cazul României, o participare augmentată, comparativ cu prezenţa la ediţiile din anii 2009, 2010, 2012, 2014, 2016 şi 2018. Ţara cu statut de partener special beneficiază de un spaţiu mai amplu de prezentare a capabilităţilor sale militare, inclusiv produse ale industriei sale de apărare şi expunere mediatică deosebită.

Anul trecut, acest statut a aparţinut SUA, iar la ediţiile anterioare au fost desemnate următoarele ţări: Polonia (în 2014), Suedia (2015), Germania (2016) şi Slovacia (2017).

Conform MApN, anul acesta, România şi Republica Cehă sărbătoresc 15 ani, respectiv 20 de ani de la aderarea la NATO, iar anul viitor cele două state vor celebra 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale. 

Vezi și: MiG-21 LanceR a făcut senzație la mitingul aviatic RIAT din Marea Britanie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel