Mike Pompeo: NATO trebuie să se schimbe, altfel riscă să devină "depăşită"

S.I. Catalin |
Data publicării:

Secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat vineri că NATO trebuie să "crească" şi să se schimbe, în caz contrar riscând să devină "depăşită", la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Alianţa nord-atlantică este în "moarte cerebrală", relatează Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel a calificat drept "drastice" comentariile lui Macron, iar joi Mike Pompeo a afirmat că NATO este probabil una dintre cele mai importante alianţe "din istoria documentată", notează Reuters.

Totuşi, vineri, secretarul de stat american a subliniat că NATO trebuie să evolueze, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri după un discurs susţinut la Berlin în ajunul celei de-a 30-a aniversare a căderii Zidului.

,,După 70 de ani, (NATO) trebuie să crească şi să se schimbe", a declarat Pompeo. "Trebuie să înfrunte realităţile de astăzi şi provocările de astăzi", a insistat el.

,,Dacă ţările cred că se pot bucura de beneficiul securităţii fără a pune la dispoziţia NATO resursele de care are nevoie, dacă nu-şi respectă angajamentele, există riscul ca NATO să devină ineficientă sau depăşită", a mai spus secretarul de stat american.

NATO, creată în 1949 pentru a asigura "securitatea colectivă" împotriva Uniunii Sovietice, se pregăteşte pentru summitul de la Londra prevăzut pentru 4 decembrie.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, vrea să proiecteze o imagine a unităţii, într-un context în care forţa militară a Chinei este în creştere, iar Rusia este acuzată că încearcă să submineze democraţiile occidentale prin atacuri informatice, campanii de dezinformare şi operaţiuni sub acoperire, mai menţionează Reuters

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel