Mike Pompeo, avertisment Siria. Ankara, răspuns tăios

Ankara s-a supărat pe Mike Pompeo, care a avertizat Turcia împotriva unui 'masacru' al kurzilor în Siria.

Autorităţile turce au condamnat vineri afirmaţiile secretarului de stat american Mike Pompeo, care avertizase joi Turcia împotriva unui 'masacru' al kurzilor în Siria, denunţând o 'lipsă îngrijorătoare de informare', potrivit AFP.

'Asimilarea de către ministrul Pompeo a organizaţiei teroriste YPG (Unităţile de Protecţie Populară) a kurzilor, dacă nu a fost deliberată, atunci reflectă o lipsă îngrijorătoare de informare', susţine într-un comunicat Hami Aksoy, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe turc.

YPG este o miliţie kurdă aliată a Washingtonului în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, dar considerată drept grupare teroristă de către Turcia. Ankara 'nu poate accepta ca această organizaţie teroristă să fie considerată drept un partener în lupta împotriva' Statului Islamic, a declarat reprezentantul diplomaţiei turce, insistând că Turcia 'va continua să garanteze protecţia kurzilor în Siria'.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat la sfârşitul lunii decembrie, spre surprinderea tuturor, retragerea celor circa 2.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în Siria pentru a combate Statul Islamic. Or, Ankara a ameninţat să lanseze o ofensivă pentru a elimina miliţia YPG, alături de care luptă şi soldaţi americani, pentru a evita crearea la porţile sale a unui embrion al unui viitor stat kurd, descris de Turcia drept un 'coridor terorist'. Decizia lui Donald Trump a stârnit îngrijorarea multor aliaţi ai Washingtonului şi a provocat demisia ministrului apărării Jim Mattis şi a emisarului special al SUA pe lângă coaliţia antijihadistă Brett McGurk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy