Mike Pence: Donald Trump va recunoaşte oficial suveranitatea Israelului în Golan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va recunoaşte luni oficial suveranitatea Israelului în teritoriile siriene ocupate din platoul Golan, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, a confirmat vicepreşedintele american Mike Pence, citat de AFP.

,,Astăzi, pentru prima dată după 52 de ani" (de la ocuparea înălţimilor Golan de către Israel - n. red.), cu premierul Netanyahu lângă el, preşedintele Statelor Unite va recunoaşte oficial suveranitatea Israelului în Golan", a declarat Pence la întrunirea anuală a American Israel Public Affairs Committee (AIPAC - comitetul americano-israelian pentru politici publice, organizaţie de lobby pro-israelian din SUA). 

Israelul confirmă că Trump va semna recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra Înălţimilor Golan

Ministrul de externe israelian, Israel Katz, a afirmat duminică pe Twitter că preşedintele american Donald Trump va recunoaşte luni suveranitatea israeliană asupra părţii din Înălţimile Golan ocupate şi anexate de Israel, relatează AFP.

,,Preşedintele Trump va semna mâine în prezenţa premierului Benjamin Netanyahu un ordin de recunoaştere a suveranităţii israeliene asupra Înălţimilor Golan'', a scris şeful diplomaţiei israeliene.

Donald Trump a afirmat joi pe Twitter că este timpul ca ,,Statele Unite să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, ceea ce are o importanţă strategică pentru statul Israel şi stabilitatea regională'', rupând astfel consensul internaţional de decenii al diplomaţiei americane în Orientul Mijlociu.

,,După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care sunt de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!'', a scris preşedintele american într-un mesaj postat joi pe Twitter.

Premierul israelian a salutat această declaraţie, scriind pe Twitter ''că în momentul în care Iranul încearcă să folosească Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, preşedintele Trump recunoaşte cu curaj suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan. Mulţumesc preşedintelui Trump!''.

Israelul a cucerit o mare parte din Platoul Golan (1.200 kilometri pătraţi) în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 şi a anexat-o în 1981. Această anexare nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Preşedintele american s-a distanţat deja de consensul internaţional recunoscând în mod unilateral, în decembrie 2017, Ierusalimul drept capitala Israelului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel