Mii de irakieni protestează la Bagdad împotriva prezenţei trupelor americane din Irak

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Mii de susţinători ai puternicului lider şiit Moqtada Sadr au început să se adune vineri la Bagdad pentru a cere expulzarea trupelor americane din Irak, trezind temeri că marşul antiguvernamental programat în cursul zilei va fi mai puţin vizibil decât cel antiamerican, informează AFP.

După apelul lui Moqtada Sadr la "o manifestaţie paşnică a unui milion de persoane împotriva prezenţei americane", puncte de control au fost instituite la Bagdad pentru a securiza marşul.

Vineri dimineaţă, mii de fideli ai acestuia - bărbaţi, femei şi copii - s-au adunat în cartierul Jadriyah, scandând "Afară, afară ocupant!" şi "Da, suveranităţii!", agitând drapele irakiene.

O scenă având ca fundal o pânză cu mesajul "Irakul este pământul profeţilor, nu este loc pentru străin!" a fost instalată fără ca numele eventualilor vorbitori să fie anunţate.

Mai multe facţiuni paramilitare irakiene, precum cele proiraniene ale Hachd al-Chaabi, de obicei rivale lui Sadr, urmează să participe la marş.

După ce şi-a pierdut puţin din elanul în faţa creşterii tensiunilor între Teheran şi Washington, inamici declaraţi dar puteri care acţionează în Irak, mişcarea de contestare a crescut în intensitate în ultimele zile, dar există temeri că ea ar putea fi depăşită de marşul de vineri împotriva trupelor americane.

"Sadr nu ne reprezintă", a afirmat joi unul dintre manifestanţii antiguvernamenteli, care cer alegeri anticipate, un premier independent şi eradicarea corupţiei.

Mişcarea de contestare declanşată la 1 octombrie a fost trecută în plan secund după uciderea de către SUA la 3 ianuarie la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani, emisarul Teheranului în Irak, şi a lui Abou Mehdi al-Mouhandis, locotonentul său irakian şi nr.2 al Hachd, care reanimase sentimentul antiamerican, potrivit Agerpres.

Două zile mai târziu, parlamentul irakian votase în favoarea plecării trupelor străine, între care 5.200 de militari americani desfăşuraţi pentru a-i ajuta pe irakieni în lupta antijihadistă.

Operaţiunile coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington au fost suspendate după moartea lui Soleimani, iar discuţiile cu Bagdadul referitoare la viitorul trupelor americane nu au început încă, potrivit coordonatorului american al coaliţiei, James Jeffrey.

Mii de susţinători ai lui Moqtada Sadr au sosit la Bagdad cu autobuze din alte regiuni ale ţării. Cartierul Jadriyah, unde se adună ei este situat pe malul Tigrului opus Zonei verzi ultrasecurizate, care adăposteşte Ambasada SUA şi principalele instituţii de stat, iar numeroşi responsabili irakieni şi diplomaţi se tem că adepţii lui Sadr să nu o ia cu asalt.

Numeroşii săi fideli paralizaseră deja ţara, ocupând Zona verde în 2016, pentru a obţine reforme din partea guvernului.

Oponent de mult timp al prezenţei americane în Irak, Moqtada Sadr şi-a reactivat după moartea generalului Soleimani miliţia sa "Armata lui Mehdi", care luptase împotriva soldaţilor americani în timpul ocupării Irakului între 2003 şi 2011.

Autoproclamat "reformist" după ce sprijinise mişcarea de contestare, el conduce de asemenea cel mai mare bloc în parlament şi mulţi dintre aliaţii săi ocupă posturi ministeriale.

Manifestanţii antiguvernamentali sunt împotriva SUA, dar şi a Iranului a cărui influenţă a crescut în Irak. Ei şi-au relansat mişcarea în ultimele zile, blocând numeroase drumuri spre Bagdad şi în sudul ţării.

Doisprezece manifestanţi au fost ucişi în ciocniri cu forţele de ordine în această săptămână. Violenţele de la începutul mişcării de contestare s-au soldat cu 460 de morţi până în prezent, în majoritate protestatari.

La presiunea străzii, premierul irakian Adel Abdel Mahdi a demisionar, dar el continuă să administreze problemele curente, partidele politice nereuşind până în prezent să se înţeleagă asupra vreunui succesor al său.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel