Mihail Gorbaciov: Rusia și SUA pot asigura securitatea fără arme nucleare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, este convins că atât Rusia, cât și SUA au capacitatea să-și asigure securitatea fără arme nucleare; el cere oprirea cursei înarmării nucleare, subliniind că singura soluție înțeleaptă pentru ieșirea din criza creată sunt convorbirile, scrie RADOR.

În noua sa carte, "Ce se joacă pe o singură carte: viitorul lumii globale", fostul președinte critică poziția celor care consideră că garanția păcii stă în arma nucleară. În acest context, Gorbaciov amintește discuțiile avute în acest sens cu premierul Margaret Theacher, care afirma că tocmai arma nucleară este cea care a asigurat pacea în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Gorbaciov a reaminit faptul că cel puțin o dată în anii războiului rece tocmai arma nucleară a fost cauza crizei care a adus lumea în pragul războiului dintre puterile nucleare; este vorba despre criza din Caraibe din 1962.

Gorbaciov consideră că atunci lumea a fost salvată de „trezirea la realitate" a liderilor celor două țări, președintele american John F. Kennedy și a primului secretar al Comitetului Central al PCUS, Nikita Hrușciov.

Astăzi, Gorbaciov este convins că „lumea are de-a face cu o acută confruntare politico-militară, practic necontrolată, între puterile mondiale". În opinia sa, singura cale rezonabilă de a ieși din această situație sunt negocierile, iar trecerea de la acuzațiile reciproce și acumularea de arme la un dialog responsabil ar trebui făcută cât mai curând posibil.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel