Mihai Fifor, în Senatul SUA. Teme cruciale pentru securitatea României

Flaviu Predescu |
Data publicării:

O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale condusă de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a avut întrevederi cu lideri politici din cadrul Senatului SUA, respectiv preşedintele Comitetului pentru Forţe Armate, senatorul James Inhofe, preşedintele Subcomitetului pentru Operaţiuni Externe din cadrul Comitetului pentru Alocaţii Bugetare, senatorul Lindsey Graham şi preşedintele Subcomitetului pentru Ameninţări Emergente şi Capabilităţi, senatoarea Joni Ernst.

La întâlnirile organizate în Senatul american a participat şi ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior.

Principalele aspecte abordate au vizat Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, consolidarea cooperării politico-militare, contracararea provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi întărirea prezenţei SUA în Europa. Cei trei senatori au exprimat interesul pentru efectuarea unei vizite în România, apreciind calitatea României de partener strategic de încredere, cu contribuţii notabile în asigurarea securităţii regionale şi a NATO.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele Comitetului pentru Forţe Armate, senatorul republican James Inhofe, au fost abordate teme privind dezvoltarea cooperării politico-militare bilaterale, oficialul american apreciind că România este un partener valoros în asigurarea securității globale și euro-atlantice. Totodată, senatorul Inhofe a evidențiat atenția pe care Congresul SUA o acordă dezvoltării relației cu aliații SUA, în consonanță cu executivul american.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Subcomitetului pentru Operaţiuni Externe din cadrul Comitetului pentru Alocaţii Bugetare, senatorul Lindsey Graham, au fost evidențiate perspectivele de dezvoltare economică ale țării noastre, inclusiv din perspectiva impactului industriei de apărare. A fost subliniată necesitatea consolidării flancului estic al NATO în mod coerent, cu menținerea eforturilor de contracarare a amenințărilor la adresa Alianței.

Întrevederea cu preşedintele Subcomitetului pentru Ameninţări Emergente şi Capabilităţi din cadrul Comitetului pentru Forţe Armate, Joni Ernst,  s-a concentrat pe complexitatea provocărilor actuale de securitate din regiunea Mării Negre, subliniindu-se necesitatea continuării şi intensificării proiectelor din plan bilateral şi aliat pentru consolidarea securităţii flancului estic al Alianţei, inclusiv pe importanța dezvoltării capabilităților țării noastre. În contextul dialogului, ambasadorul României, George Cristian Maior, a exprimat dorinţa legitimă a cetăţenilor români de a călători fără vize în Statele Unite, solicitând sprijinul Senatului SUA pentru includerea României în programul Visa Waiver, arată comunicatul Ambasadei României în SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel