Mica Finlandă dă o lecție ”motorului Europei” și promite Ucrainei o donație generoasă plus tancuri Leopard 2, când va obține acordul Berlinului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Finlanda a anunțat al 12-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care este semnificativ mai mare decât toate cele anterioare. 

Finlanda a anunțat vineri o nouă donație în valoare de peste 400 de milioane de euro de echipamente de apărare pentru Ucraina. Oficialii de la Helsinki nu au inclus tancurile Leopard 2 în cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina. Deciziile cu privire la acestea vor fi luate separat.

Noua donație ar tripla valoarea totală a ajutorului de apărare al Finlandei acordat Ucrainei, ducând totalul de până acum la 590 de milioane de euro, a spus Ministerul Apărării într-un comunicat.

Exemplul Finlandei nu este unic. Estonia, țară cu puțin peste 1,3 milioane de locuitori, a trimis sau urmează să furnizeze asistență militară Ucrainei, egal cu 1% din PIB-ul Estoniei, potrivit unei postări pe Twitter, venită chiar din partea ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

 

Leopard 2, doar după acordul Germaniei

 

Miika Pynnonen, consilier special al ministrului finlandez al apărării, a declarat că o decizie privind donarea tancurilor Leopard 2, dintre care Finlanda are aproximativ 200, va fi luată separat, în urma discuțiilor cu aliații de la baza aeriană Ramstein din Germania.

"Pot să spun doar că acest pachet nu include tancurile Leopard. (...) Este alcătuit din armament greu și muniție", a declarat Pynnonen pentru Reuters.

Finlanda indicase mai devreme că ar putea trimite tancurile Leopard de fabricație germană dacă există un acord între aliați.

Donarea celui mai nou pachet de ajutor a devenit posibilă cu ajutorul Suediei vecine, care a fost de acord să ajute Finlanda să înlocuiască rapid echipamentul donat în caz de criză. Cele două țări nordice neutre din punct de vedere istoric solicită simultan să se alăture NATO alianței militare occidentale NATO.

Miniștrii apărării din Finlanda și Suedia au semnat la Ramstein, o declarație de intenție privind sprijinul pentru Ucraina, a declarat ministerul finlandez.

Conform acestui acord, „Finlanda furnizează materiale de apărare Ucrainei, iar Suedia își exprimă disponibilitatea de a sprijini Finlanda dacă este necesar”, a spus acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel