Mexicul a desfășurat Garda Națională la frontiera cu Guatemala

Eduard Pascu |
Data publicării:

Guvernul mexican a anunţat miercuri că desfăşurarea de membri ai Gărzii Naţionale de-a lungul fluviului Suchiate, la frontiera cu Guatemala, va fi "permanentă" pentru a opri intrarea de migranţi proveniţi din America Centrală, relatează AFP.

"Desfăşurarea va fi permanentă, în sprijinul activităţii Institutului Naţional pentru Migraţii (INM)", a declarat generalul Vicente Antonio Hernandez, coordonator al forţelor federale mexicane desfăşurate în sudul ţării, în cadrul unei conferinţe de presă la Tapachula (sud).

Generalul a explicat că în plus faţă de fluviul Suchiate, care marchează frontiera dintre Mexic şi Guatemala, membri ai Gărzii Naţionale - militari şi poliţişti federali - au fost desfăşuraţi în alte 61 de puncte de trecere pentru migranţi în statul Chiapas (sud) unde, conform armatei, tranzitează vehicule care transportă migranţi clandestini.

Generalul Hernandez a precizat că, de la începutul lunii mai, 20.400 de migranţi au fost "salvaţi" la frontiera de sud, iar circa 30 de 'călăuze' au fost arestate.

"Am fi extrem de iresponsabili dacă am continua să îi lăsăm să plece în această aventură", a declarat el, reamintind de cazul migrantului salvadorian mort săptămâna trecută la Rio Bravo (Rio Grande în SUA) cu fiica sa de aproape doi ani în timp ce încerca să treacă în SUA.

La 7 iunie, Washingtonul şi Mexicul au încheiat un acord pentru a frâna afluxul de migranţi clandestini spre SUA, în special guatemalezi, hondurieni şi salvadorieni care traversează teritoriul mexican.

Mexicul s-a angajat să desfăşoare peste 21.000 de membri ai forţelor de ordine la frontierele sale.

Acest acord, ale cărui rezultate trebuie evaluate într-un interval de 45 de zile, vine după o serie de ameninţări ale preşedintelui american Donald Trump că va impune, ca măsură punitivă, taxe vamale asupra tuturor produselor importate din Mexic.

Vezi și: Mexicul trimite 15.000 de poliţişti şi militari la frontiera sa cu SUA pentru a încetini migrația (Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel