Menţinerea la putere a lui Vladimir Putin până în 2036. Senatorii ruşi au aprobat reforma constituţională

S.I. Catalin / 11 Martie 2020 / 16:51

Senatorii ruşi au aprobat miercuri reforma constituţională adoptată mai devreme de deputaţi, care deschide calea către menţinerea la putere a lui Vladimir Putin teoretic până în 2036, relatează AFP.

Reforma a fost susţinută de 160 de senatori ai Consiliul Federaţiei, cu un vot împotrivă şi trei abţineri. Textul mai trebuie aprobat de parlamentele din două treimi ale regiunilor ruse, înainte de a fi supus votului popular al ruşilor, pe 22 aprilie.

Aceste amendamente constituţionale sunt "una dintre întrebările cele mai importante din istoria modernă" a Rusiei, a declarat înainte de vot preşedinta Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko.

Textul votat conţine amendamentul adoptat în ajun de deputaţi pentru a "reporni" contorul mandatelor prezidenţiale, ceea ce i-ar da în teorie lui Vladimir Putin dreptul de a candida în 2024 şi apoi în 2030.

Valentina Matvienko a susţinut acest amendament, estimând că "Vladimir Putin trebuie să aibă dreptul de a participa la noile alegeri".

"El a repus ţara pe pcioare. Este recunoscut drept unul dintre principalii lideri mondiali", a adăugat ea.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere în ianuarie anunţând o amplă reformă constituţională, percepută ca un mod de a păstra mijloace pentru menţinerea influenţei sale după 2024.

El a luat din nou ţara prin suprindere marţi, anunţând în cele din urmă că este favorabil ideii de a relaxa regulile de limitare a mandatelor, notează AFP.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy