Medvedev bate șaua să priceapă R. Moldova și readuce aminte de situația Georgiei: Opțiunea NATO și UE vine la pachet cu anexarea regiunilor separatiste

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Georgia, wikipedia
Harta Georgia, wikipedia

Moscova ar putea anexa regiunile separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud si Abhazia, susținute de Rusia, a avertizat vicepresedintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev. Fostul președinte și prim-ministru rus a acuzat NATO de escaladarea tensiunilor, discutând despre potențiala apartenență a Georgiei la Alianță.

Declarațiile oficialilor ruși abundă în amenințări voalate sau directe la adresa statelor vecine care au gânduri ”deviaționiste” și nu mai vor în Lumea rusă.

Astfel, după Republica Moldova, suspusă constant amenințărilor hibride din partea Rusiei, stă la rând și Georgia, cu o situație securitară extrem de delicată, potențial explozivă.

Într-un comentariu publicat de media rusă, fostul președinte rus le readuce aminte georgienilor locul acestora este în sfera de influență rusă și amenință direct cu anexarea celor două teritorii separatiste, Osetia de Sud si Abhazia, în cazul în care autoritățile georgiene vor da Moscovei motive întemeiate. Practic, orice încercare credibilă a Georgiei de a intra în NATO și/sau UE va fi amendată cu anexarea celor două regiuni separatiste.

Harta Georgia, wikipedia

„În Abhazia și Osetia de Sud, ideea aderării la Rusia este încă populară. Și asta ar putea fi implementat, dacă există motive întemeiate pentru asta”, a spus Medvedev într-un scurt text publicat în această dimineață pe site-ul rus de știri AIF, în care a atacat și NATO și Occidentul.

Cele două regiuni susținute de Moscova au fost în centrul unui scurt război între Georgia și Rusia în august 2008. După conflict, în timpul căruia forțele ruse au ocupat rapid aproape 20% din teritoriul Georgiei, Rusia a recunoscut unilateral independența celor două regiuni.

La aniversarea a 15 ani de la conflict, Medvedev, care era președinte la acea vreme, a avertizat Rusia că „nu va ezita” să acționeze dacă „preocupările” lor devin realitate. 

De-a lungul anilor, Georgia și-a exprimat în mod repetat interesul de a adera atât la NATO, cât și la UE

Anul 2008-Invadarea Georgie de către trupele armatei ruse

Un referendum național din 2008 a arătat că 77% dintre alegători au susținut intrarea Georgiei în NATO.

Tot în 2008, în primăvară,statele NATO, în Declarația Summitului de la București, au convenit că Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO, fără a anunța un calendar pentru procesul de aderare.

La nici jumătate de an după Summitul NATO, pe 8 august 2008, Rusia a lansat o invazie terestră, aeriană și maritimă pe scară largă a Georgiei. În doar câteva zile, forțele georgiene au fost obligate să se retragă din cele două regiuni separatiste.

În viziunea lui Medvedev, intrarea Georgiei în NATO ar fi o modalitate de a „crea un alt focar de tensiune în apropierea granițelor noastre”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel