Masacrul rus de la Dnipro, cauzat de o rachetă Kh-22NA. Rusia dă însă vina pe Ucraina pentru distrugerea blocului de locuințe

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Blocul de locuințe din Dnipro lovit de o rachetă rusească. Imobilul s-a prăbușit ulterior. Zeci de oameni au murit, alții zeci au rămas prinși sub dărâmături. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Blocul de locuințe din Dnipro lovit de o rachetă rusească. Imobilul s-a prăbușit ulterior. Zeci de oameni au murit, alții zeci au rămas prinși sub dărâmături. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Rusia a trimis sâmbătă un nou val de rachete în mai multe zone din Ucraina, printre care Dnipro, Odesa, Harkov, Liov şi Kiev. 

Două treimi dintre rachetele lansate de Rusia au fost interceptate, spun oficialii armatei ucrainene. Cu toate acestea, atacul cu rachete de sâmbătă a lovit și un imobil din Dnipro, bilanțul victimelor ridicându-se la 40 de decese și 30 de persoane dispărute. 73 de persoane au fost rănite.

"Zezi de oameni au fost salvati de sub dărâmături, inclusiv șase copii. Luptăm pentru fiecare persoană!" a spus Zelenski într-o alocuțiune televizată.

Moscova neagă că a vizat în mod intenționat civili într-o campanie de atacuri aeriene din octombrie, care au întrerupt curentul și apa în orașele ucrainene și spune că incidentul de la Dnipro a fost cauzat de apărarea aeriană ucraineană.

„Voi înșivă ați văzut concluzia unor reprezentanți ucraineni, care au spus că, de fapt, această tragedie a fost rezultatul acțiunii rachetelor de apărare antiaeriană”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Izvestia.

Peskov a adăugat că forțele armate ruse nu lovesc în clădirile rezidențiale și în infrastructura socială.

 

Clădirea a fost lovită de o rachetă Kh-22. Doar PATRIOT și sistemul MAMBA o pot intercepta

 

3. Kh-22NA - ... (kh-22na_-_state_aviation_museum_zhulyany_81_54317500.jpg)

Kh-22NA - în Muzeul Aviației de Stat din Ucraina, wikipedia

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a clarificat informațiile despre racheta care a lovit clădirea de locuințe din Dnipro.

De data aceasta, invadatorii au desfășurat Kh-22 – o rachetă supersonică antinavă, iar Ucraina nu dispune deocamfdată de arme capabile să doboare acest tip de rachetă.

Forțele Aeriene au raportat că, pe 14 ianuarie, cinci rachete de croazieră Kh-22 au fost lansate spre teritoriul Ucrainei de la bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 ale Forțelor Aeriene Ruse.

Potrivit Forțelor Aeriene, de la începutul agresiunii militare a Rusiei, peste 210 de rachete de acest tip au fost lansate asupra teritoriului Ucrainei. Niciuna nu a fost doborâtă de apărarea aeriană.

„Numai sistemele de rachete antiaeriene care vor fi furnizate Ucrainei în viitor de către partenerii occidentali (în special sisteme precum Patriot PAC-3 sau SAMP-T), sunt capabile să intercepteze aceste ținte aeriene” , se arată în comunicat.

„Radarul a detectat locul aproximativ de lansare, altitudinea și viteza de zbor. Nu există nicio îndoială că aceasta a fost racheta Kh-22”, a mai declarat Comandamentul Forțelor Aeriene.

Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, a declarat că este probabil ca rachetele rusești să fi zburat din nord, pe o traiectorie balistică.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel