Marocul va reintroduce serviciul militar obligatoriu

S.I. Catalin / 21 aug 2018 / 08:18

Guvernul marocan a decis luni reintroducerea serviciului militar obligatoriu de un an pentru toţi tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani, a anunţat un comunicat difuzat de palatul regal şi citat de AFP.

Revenirea la încorporarea obligatorie, la 12 ani după ce se renunţase la aceasta, vizează în special să amelioreze "integrarea în viaţa profesională şi socială" a tinerilor.

Măsura a fost anunţată în acelaşi timp cu o reformă a educaţiei care prevede şcolarizarea copiilor începând de la 4 ani şi trecerea la învăţământul obligatoriu până la 16 ani (în loc de 15, în prezent).

,,Nu trebuie să mai acceptăm ca sistemul nostru educativ să funcţioneze ca o maşină de fabricat şomeri", a subliniat regele marocan luni, într-un discurs către naţiune, în care şi-a exprimat "consternarea" în faţa ratei ridicate a şomajului în rândul tinerilor în ciuda nivelului creşterii economice - 4% în 2017 faţă de 1,2% în 2016.

Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în Maroc la finalul lunii august 2006. Cu o durată de 12 ani, el viza bărbaţii între 20 şi 35 de ani şi era deschis, pe bază de voluntariat, tinerelor între 20 şi 27 de ani, necăsătorite şi fără copii.

Proiectul de lege privind reintroducerea serviciului militar a fost prezentat şi adoptat luni într-o şedinţă de guvern condusă de regele Mohammed al VI-lea.

Textul urmează să fie dezbătut în parlament în octombrie, iar măsura va fi înscrisă în proiectul de buget, care în prezent nu include nicio prevedere în acest sens, potrivit presei locale. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy