Mark Brzezinski: Pe flancul estic, NATO nu ar fi ceea ce este astăzi fără Polonia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Marți, la aniversarea a 25 de ani de la începerea negocierilor de aderare a Poloniei la NATO, a avut loc conferința „Securitatea flancului estic al NATO – rolul Poloniei”, organizată de Fundația Aleksander Kwasniewski Amicus Europa și de Institutul Bronislaw Komorowski. Printre altele, la conferință a vorbit şi ambasadorul SUA la Varşovia, Mark Brzezinski, care a lăudat Polonia pentru „capacitatea de a reacționa rapid și de a mobiliza întreaga societate” în fața agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar şi faptul că SUA și Polonia au nevoie una de cealaltă.

"NATO trebuia să evolueze pentru a face față amenințărilor secolului XXI", a subliniat ambasadorul SUA în Polonia.

Mark Brzezinski a precizat că "Polonia a fost în prima linie a acestor schimbări". "În 2016, în timpul summitului de la Varșovia, statele membre ale Alianței au răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia prin desfășurarea a patru batalioane de luptă multinaționale în Polonia și a trei în statele baltice. Aceasta a reprezentat o trecere de la asigurare la descurajare și apărare", a declarat Brzezinski.

După cum a adăugat diplomatul, "atunci când Rusia a lansat un nou atac brutal la scară largă asupra Ucrainei în luna februarie a acestui an, Polonia și statele membre NATO au reacționat imediat, oferind sprijin care a ajutat Ucraina să respingă forțele rusești".

 

Brzezinski: Mobilizarea dinamică a Poloniei a inspirat întreaga lume

 

"Este o reminiscență a spiritului de neoprit al polonezilor din timpul revoltei de la Varșovia și al mișcării Solidaritatea. Când milioane de oameni v-au trecut granița, ați primit cu brațele deschise refugiații din Ucraina, le-ați oferit speranță, stabilitate; ați ajutat familiile ucrainene care pierduseră totul", a declarat Brzezinski.

"Polonia are multe puncte forte, de exemplu, o economie puternică, potențial de inovare, iar acum am văzut capacitatea întregii societăți de a reacționa rapid și de a se mobiliza", a adăugat ambasadorul SUA.

El a recunoscut că "uneori o criză poate întârzia un răspuns, dar nu și în Polonia". "Aici, în februarie, am putut vedea capacitatea de mobilizare rapidă a întregii societăți", a subliniat acesta.

"Criza din Ucraina a provocat o mobilizare uriașă în Polonia, acest lucru dă speranța unor schimbări profunde", a apreciat Brzezinski.

El a subliniat că "Polonia este cea care ajută Statele Unite și aliații și partenerii noștri să livreze proviziile de care Ucraina are atât de multă nevoie. Polonia a trimis Ucrainei un ajutor militar de 1,8 miliarde de dolari. Ați dat multe tancuri. Ați trimis artilerie și muniție. Polonia a devenit un centru militar, economic și de ajutor umanitar pentru Ucraina", a spus Brzezinski.

 

Polonia își accelerează în permanență programul de modernizare a apărării

 

El a subliniat că "în același timp, Polonia își accelerează în permanență programul de modernizare a apărării".

"Miliarde de dolari din banii dumneavoastră sunt folosiți chiar acum pentru a cumpăra echipamente americane: Abrams, HIMARS, F35. Săptămâna trecută, aproape 100 de elicoptere Boeing AH-64 Apache. Dacă tancurile rusești ar amenința chiar și o palmă de teritoriu NATO, aceste elicoptere le vor opri imediat'', a precizat Brzezinski.

Brzezinski a ţinut să precizeze că ,,Polonia este un exemplu de cum se poate beneficia de aderarea la NATO. Polonia de astăzi nu se teme, Polonia este în siguranță, Polonia este în siguranță datorită NATO".

,,În cei 22 de ani în care Polonia a fost membră cu drepturi depline a NATO, v-ați îndeplinit mai obligațiile. Nu mai vorbim despre faptul că Polonia trebuie să demonstreze că aparține NATO. În schimb, vorbim despre faptul că NATO nu ar fi ceea ce este fără Polonia", a spus ambasadorul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel