Marina SUA în alertă maximă: Iranul pregătește cea mai amplă operațiune navală din ultimii ani

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Strâmtoarea Ormuz
Strâmtoarea Ormuz

Surse militare americane anunță că Iranul pregătește o masivă operaţiune navală în apele Orientului Mijlociu.

Nu numai SUA sunt în alertă pentru a observa orice semn de agresivitate din partea regimului iranian ci şi Israelul, care privește cu îngrijorare ultimele mişcări militare navale ale dușmanului  său  declarat.

Garda Islamică Revoluționară din Iran este pregătită ca, în curând, să înceapă un exercițiu naval major, care să demonstreze abilitatea acesteia de a bloca Strâmtoarea Hormuz, culoar crucial pentru transportul global de produse energetice.

Analiștii americani estimează că exercițiul naval  iranian poate fi declanșat în următoarele două zile şi că vor fi extrem de importante numărul şi calitatea tehnicii de luptă care vor lua parte la acesta.

William Urban purtătorul de cuvânt al Centrului de Comandă SUA a declarat că "suntem conștienți de creșterea operațiunilor navale în Golful Arab, Strâmtoarea Hormuz si Golful Oman. Urmărim îndeaproape activitățile iraniene si lucrăm cu toți  partenerii noștri pentru a asigura libertatea navigației si continuitatea comerțului în apele internaționale."

Strâmtoarea Hormuz leagă Golful Persic de Marea Arabă

Conform datelor oferite de catre autoritățile americane în domeniul energiei, aceasta este cel mai important nod de transfer al petrolului din întreaga lume, iar riscul blocării strâmtorii echivalează cu un cutremur global pentru piața energiei şi pentru consumatori.

Gărzile Islamice sunt cunoscute pentru amenințările periodice de a bloca acest punct nodal al transportului de petrol, dar se pare că  situația actuală este mult mai gravă decât alte episoade de inflamaţie a retoricii iraniene.

Aproape 100 de vase, majoritatea de mic tonaj dar de viteză mare au fost rechiziţionate de către Iranieni, pentru a efectua aceste exerciţii navale. Specialiștii susțin ca pentru lățimea mică a strâmtorii bărcile de viteză sunt cele mai eficiente pentru a provoca un blocaj maritim de amploare.

Deși prezența provocatoare maritimă iraniană din ultimele săptămâni pare a face parte din retorică exersată a Republicii Islamice, faptul, că baterii de coastă şi elemente de tehnică de atac maritime fac parte din exercițiu, întărește suspiciunile SUA în favoarea unei escalade Iraniene severe a tensiunilor din regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel