Marea Britanie: Votul asupra acordului Brexit va fi reprogramat

S.I. Catalin |
Data publicării:

Deputaţii britanici vor supune la vot acordul de Brexit încheiat de guvernul Theresei May cu Uniunea Europeană înainte de 21 ianuarie 2019, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al premierului britanic, a doua zi după amânarea acestui vot, relatează AFP şi Reuters.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că Theresa May încearcă să rezolve impasul legat de acordul privind Brexit cât mai curând posibil şi intenţionează să obţină garanţiile de care are nevoie de la liderii europeni înainte de 21 ianuarie.

Premierul May a decis luni să amâne votul prevăzut iniţial pentru marţi în Camera Comunelor asupra acordului de Brexit convenit cu Bruxelles, de teama unui rezultat negativ. Theresa May şi-a explicat decizia prin opoziţia deputaţilor britanici faţă de soluţia găsită pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, aşa-numita soluţie a plasei de siguranţă sau "backstop".

Theresa May vrea să obţină din partea Uniunii Europene ''asigurări suplimentare cu caracter juridic constrângător'' pentru a evita ca Marea Britanie să rămână ''prinsă în capcană'' pe termen nedefinit de clauza cu privire la graniţa irlandeză, a declarat marţi secretarul de stat britanic pentru Brexit Martin Callanan, informează AFP şi dpa.

Responsabilul britanic a făcut aceste precizări la sosirea sa la o reuniune ministerială la Bruxelles, unde este aşteptată în cursul după-amiezii şi Theresa May, care se va întâlni cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk la ora 17:00 (16:00 GMT), iar ulterior cu preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, la ora 19:15 (18:15 GMT), după întâlnirile sale de la Haga cu premierul olandez Mark Rutte şi de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.

Confruntată cu perspectiva tot mai clară ca deputaţii britanici să respingă acordul de Brexit încheiat cu UE, Theresa May a decis brusc luni să amâne votul prevăzut pentru a doua zi şi să poarte noi consultări cu lideri europeni pentru a încerca să renegocieze aşa-numitul ''backstop'' pentru Irlanda de Nord, unul dintre elementele cheie ale acordului.

Controversatul ''backstop'' a fost acceptat de May pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi el prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală cu UE, iar Irlanda de Nord va rămâne şi ea aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene dacă Londra şi Bruxelles-ul nu reuşesc să convină o altă soluţie pentru frontiera nord-irlandeză sau nu reuşesc să convină un nou tip de relaţie comercială post-Brexit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel